ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Πορτογαλία ανοίγει τα σύνορα της για 500 ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, η πρώτη ομάδα ανηλίκων θα φύγει για την Πορτογαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Επιβεβαιώθηκε η απόφαση της Πορτογαλίας να υποδεχθεί στο προσεχές διάστημα 500 ασυνόδευτα παιδιά, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, και του υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας, κ. Εντουάρντο Καμπρίτα.

Η Πορτογαλία ανοίγει τα σύνορα της, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα και συμφωνήθηκε ότι η πρώτη ομάδα 25 ανηλίκων θα ταξιδέψει για την ιβηρική χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα ακολουθήσει η σταδιακή μετεγκατάσταση και των υπόλοιπων παιδιών.

Ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. Αουγκόστο Σάντος Σίλβα, για την σημαντική στήριξη και έμπρακτη αλληλεγγύη τους, δημιουργώντας παράδειγμα και για άλλους εταίρους.

Συμφωνήθηκε επίσης ο καθορισμός «σημείων επαφής» στα δύο υπουργεία που θα παρακολουθήσουν, θα συντονίσουν και θα θέσουν σε εφαρμογή τις πολύπλοκες τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κας Ίλβα Γιόχασνσον, προβλέπει την μεταφορά 1.600 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει έως τώρα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 10 κρατών-μελών. 

Για το θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, ο κ. Κουμουτσάκος συναντάται σήμερα με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα, κ. Ντούσαν Σπασογιεβιτς, καθώς η Σερβία έχει επισήμως εκφράσει την πρόθεσή της να υποδεχθεί 50 ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα.

Τέλος, για τον καλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης με τις ενδιαφερόμενες για αυτό χώρες, έχουν προγραμματιστεί εντός της ημέρας τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Κουμουτσάκου και με τους υπουργούς Εσωτερικών Ιρλανδίας, Κροατίας και Βουλγαρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων

Aνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελματιών παιδικής προστασίας μέσα από την εφαρμογή εναρμονισμένων διαδικασιών για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων από την Ελλάδα στην Ελβετία

Κατά την επίσκεψή του στην Ελβετία, ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων όπου φιλοξενούνται οι 52 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία από δομές της Ελλάδας.