ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποιεί για αύξηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών η Europol

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη κατά του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέες ροές μεταναστών.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, προειδοποιεί πως η παράνομη διακίνηση μεταναστών, που είχε επιβραδυνθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μπορεί να αυξηθεί και πάλι στον βαθμό που συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην Ευρώπη.

Σε έκθεση της η Europol σημειώνει οτι «οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν στη διάρκεια των περιορισμών λόγω της Covid-19» με τους μετανάστες να μην μπορούν «σε ένα μεγάλο βαθμό» να μετακινηθούν και προβλέπει πως «μια χαλάρωση των περιορισμών των ταξιδιών και της μετακίνησης θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα μια αύξηση των κινήσεων των παράτυπων μεταναστών».

Η Europol σημειώνει κυρίως πως οι ενισχυμένοι έλεγχοι στα σύνορα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα μια μετατόπιση των δραστηριοτήτων του λαθρεμπορίου από τις εναέριες προς τις χερσαίες και θαλάσσιες οδούς.

«Μικρά σκάφη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για το πέρασμα των ποτάμιων συνόρων. Οι μετανάστες εισέρχονται επίσης, κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και εμπορικά τρένα που εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα», εξηγεί η υπηρεσία.

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων στην Ευρώπη μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω την απασχόληση εποχικού εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα και να αυξήσουν τη ζήτηση για παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ορισμένες περιοχές, προειδοποιεί η Europol.

Η υπηρεσία φοβάται επίσης πως το κλείσιμο των επιχειρήσεων που προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες στις χώρες όπου αυτές οι δραστηριότητες είναι ρυθμισμένες θα εντείνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ