ΓΔ: 2591.65 -0.97% Τζίρος: 62.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:37
Tourismos
Shutterstock

Ανοίγουν αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι - Τι θα ισχύσει για τους επισκέπτες

Θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους στις 15 Ιουνίου.

Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα….

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, όπως προαναγγέλλει και το σποτ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που φτιάχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορονοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. 

Το ολιγόλεπτο βίντεο του ΥΠΠΟΑ, με τις υπέροχες εικόνες αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, το Ολυμπιείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, που ‘συνοδεύουν’ οι εμβληματικοί στίχοι του Γ. Σεφέρη («Λίγο ακόμα, θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν' ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»), μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=WqUf8RvGjQg&fbclid=IwAR3BJ_esOpvH1CatsWVj_vXq3OLa01ev59rN5iQY_rTN36mSHM06kkcCy_0

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Πρόταση οριοθέτησης Πηγών Αρμένων για Ιστορικό Τόπο στον Δήμο

Οι Πηγές Αρμένων Αποκορώνου στα Χανιά παίρνουν καθεστώς προστασίας ως ιστορικός τόπος, μετά από προσπάθειες του δήμου και του ΥΠΠΟ. Επόμενο βήμα, διαβούλευση για την οριοθέτηση και πιθανή απαλλοτρίωση του ακινήτου.
παραθαλάσσιο χωριό Κεφαλονιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Προστασία και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης Αγίας Ευφημίας

Το ΥΠΠΟ ανακοινώνει έργο 330.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία Κεφαλλονιάς, με νέες υποδομές προσβασιμότητας και αποκατάστασης, μέσω του ΠΕΠ Ιόνιοι Νήσοι 2021-2027.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίνα Μενδώνη: «Ο Νίκος Καλογερόπουλος υπηρέτησε την τέχνη με ήθος»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Καλογερόπουλου, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, διατηρώντας ακεραιότητα, ήθος και αφοσίωση στην τέχνη.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: 1.106.000 ευρώ σε Πολυθεματικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1.106.000€ για πολυθεματικά φεστιβάλ το 2026. Στόχος η στήριξη πολιτιστικών φορέων πανελλαδικά, ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτισμό.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα πολιτισμού - Τελικό στάδιο για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Αυτοψία σε πολιτιστικά έργα του Έβρου έκανε η Λίνα Μενδώνη με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ. Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποκαθίσταται και θα παραδοθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα, παλαιά σχολεία θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.