ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Tourismos
Shutterstock

Ανοίγουν αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι - Τι θα ισχύσει για τους επισκέπτες

Θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους στις 15 Ιουνίου.

Ακρόπολη, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Ναός Ποσειδώνα Σούνιο, Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, Άβδηρα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Αρχαία Πύδνα, Αιγές, Δωδώνη, Νικόπολη, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Ολυμπία, Αρχαία Νεμέα, Μυκήνες, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Μονεμβασιά, Μυστράς, Ανάκτορο του Νέστορος, Δήλος, Ακρωτήρι Σαντορίνη, Κνωσός, Φαιστός, Αρχαία Ελεύθερνα….

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, όπως προαναγγέλλει και το σποτ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που φτιάχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορονοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. 

Το ολιγόλεπτο βίντεο του ΥΠΠΟΑ, με τις υπέροχες εικόνες αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, το Ολυμπιείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, που ‘συνοδεύουν’ οι εμβληματικοί στίχοι του Γ. Σεφέρη («Λίγο ακόμα, θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν' ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»), μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=WqUf8RvGjQg&fbclid=IwAR3BJ_esOpvH1CatsWVj_vXq3OLa01ev59rN5iQY_rTN36mSHM06kkcCy_0

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Σταθμού Καρυάς

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καρυάς παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟ για να αποκατασταθεί ως τόπος ιστορικής μνήμης, με την στήριξη Κυρανάκη. Στόχος η ανάδειξη της ναζιστικής θηριωδίας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης για τις νέες γενιές.
Λιμάνι Καρπάθου σκάφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάρπαθος: Νέα σημαντικά ευρήματα από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα

Συστηματική υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου, από ΥΠΠΟ και ΕΙΕ, κατέγραψε πάνω από 120 καταδύσεις με ευρήματα άνω των 26 αιώνων, αποκαλύπτοντας σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας κληρονομιάς του νησιού.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Προχωρά η αποκατάσταση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Σε εξέλιξη είναι το έργο αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας με στόχο τη βελτίωση της στατικής επάρκειας και της λειτουργικότητάς του, ώστε να φιλοξενεί παραστάσεις, με προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δήλωση της Μενδώνη για την απώλεια της Μαρινέλλας

Η Λίνα Μενδώνη αποχαιρετά τη Μαρινέλλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική της συμβολή στη λαϊκή μουσική, τη μοναδικότητά της στις ερμηνείες και τον σεβασμό που έδειχνε σε όλη την επαγγελματική της πορεία επί επτά δεκαετίες.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αποκαθίσταται ο Μεντρεσές Αθηνών με 1,2 εκατ. ευρώ

Το ΥΠΠΟ ξεκινά έργα συντήρησης και ανάδειξης του Μεντρεσέ στην Πλάκα, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 1,2 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία επισκέψιμου χώρου που θα αναδεικνύει τη διαχρονική ιστορία του μνημείου στην καρδιά της Αθήνας.
Ακρόπολη Λίνδου Ρόδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο Ιωάννης Χ. Παπαχριστοδούλου - Δήλωση Μενδώνη

Απεβίωσε ο Ιωάννης Χρ. Παπαχριστοδούλου, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, αφιερωμένος στα Δωδεκάνησα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους φίλους του.