ΓΔ: 2278.77 0.22% Τζίρος: 11.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:01
Άδεια σχολική τάξη
Εικόνα από μία άδεια σχολική τάξη σε κλασικό στιλ, χωρίς μαθητές.

Το "Ελληνομουσείον" Βραγγιανών: Η σχολή που ανέδειξε λόγιους και κληρικούς

Η Σχολή Βραγγιανών στα Άγραφα, σημαντικό κέντρο γραμμάτων στην Τουρκοκρατία, διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και ανέδειξε πολλούς λογίους. Λειτούργησε έως το 1770, συμβάλλοντας στην παιδεία και ευημερία της περιοχής.

Η ιστορική Σχολή Βραγγιανών στα ευρυτανικά Άγραφα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Διαθέτοντας πλούσια βιβλιοθήκη με περίπου 4.000 τόμους σε ελληνική, λατινική και γερμανική γλώσσα, καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα, εξελίχθηκε σε σπουδαίο κέντρο σπουδών, γνωστό ως Ελληνομουσείον των Αγράφων. Η λειτουργία της συνεχίστηκε έως το 1770, με τη στήριξη των κατοίκων του χωριού και του Ευγενίου Γιαννούλη, ενώ για μικρό διάστημα δέχθηκε ενίσχυση και από την Κωνσταντινούπολη.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εργασία του δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης και προέδρου του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, Θεόδωρου Νημά, με τίτλο «Τα σχολεία και οι δάσκαλοί τους στην περιοχή των Αγράφων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας». Η μελέτη δημοσιεύεται στον 9ο τόμο της εξαμηνιαίας επιθεώρησης «Ιστόρηση», με θεματική ενότητα «Παιδείας Ιχνηλασίες», που καταγράφει τις μορφές εκπαίδευσης στις κοινότητες των Αγράφων. Το περιοδικό εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Νημά, από τη Σχολή Βραγγιανών αποφοίτησε πλήθος λογίων και κληρικών, οι οποίοι διέδωσαν το όνομά της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλοί άρχοντες, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί και δάσκαλοι αλληλογραφούσαν με τους δασκάλους της, Ευγένιο Γιαννούλη και Αναστάσιο Γόρδιο, ακόμη και χωρίς να τους γνωρίζουν προσωπικά. Οι πρώην μαθητές της, εγκατεστημένοι σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη ή σε μοναστήρια όπως του Δουσίκου και της Τατάρνας, διατηρούσαν επίσης επαφή με τους δασκάλους τους, λαμβάνοντας πολύτιμες συμβουλές.

Η ανάπτυξη των Βραγγιανών και η ίδρυση της Σχολής

Τα Βραγγιανά της Ευρυτανίας, γνωστά και ως Μεγάλα Βραγγιανά, βρίσκονται κοντά στα όρια του νομού Καρδίτσας και διακρίνονται από τα Μικρά Βραγγιανά της Αργιθέας. Όπως αναφέρει ο κ. Νημάς στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οθωμανική απογραφή του 1454/55, το χωριό αριθμούσε 280 οικογένειες και αποτελούσε το τέταρτο μεγαλύτερο του Σαντζακίου Τρικάλων. Η περιοχή ανέπτυξε ισχυρή οικονομική δραστηριότητα με τσελιγκάτα και βιοτεχνίες μαλλίνων υφασμάτων, ενισχύοντας το εμπόριο και την ευημερία των κατοίκων.

Το 1661, ύστερα από πρόσκληση των κατοίκων, ο Ευγένιος Γιαννούλης εγκαταστάθηκε στη θέση Γούβα, κοντά στη Μονή Αγίας Παρασκευής, όπου ίδρυσε ανώτερο σχολείο, εγκαταλείποντας το προηγούμενο στο Καρπενήσι. Δίδαξε στη Σχολή Βραγγιανών για είκοσι χρόνια, έως τον θάνατό του το 1682, οπότε τη διεύθυνση ανέλαβε ο μαθητής του, Αναστάσιος Γόρδιος. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, «Καὶ φοιτηταὶ πάλιν πάντοθεν προς αὐτὸν συνέτρεχον [...] Φοιτηταὶ δὲ αὐτῷ ἐν Βρανιανοῖς ἐγένοντο πολλοὶ [...]». Στη Σχολή δίδαξε επίσης ο Θεοφάνης Ρίζος ο εκ Φουρνάς, μαθητής του Γορδίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του ιδρύματος.

*Η φωτογραφία είναι του Απ. Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες συνεργασίες ΑΕΙ Βόρειας Ελλάδας με βουλγαρικά πανεπιστήμια

Στα σκαριά βρίσκονται νέες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών ΑΕΙ και πανεπιστημίων Βουλγαρίας, με στόχο κοινά διδακτορικά, μεταπτυχιακά, έρευνα σε αγροδιατροφή, περιβάλλον, τεχνητή νοημοσύνη, πολιτισμό και ενίσχυση ελληνικών σπουδών.
Ανώγεια και Ψηλορείτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανώγεια: Αποφοίτηση στη Σχολή Υφαντικής – Παράδοση και γνώση

Στα Ανώγεια πραγματοποιήθηκε η αποφοίτηση της Σχολής Υφαντικής, με γυναίκες κάθε ηλικίας να ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παν. Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παράδοσης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυτιλήνη: Μεγάλη συμμετοχή μαθητών Λέσβου στον διαγωνισμό για το Γεωπάρκο

Με τον διαγωνισμό «οι πέντε αισθήσεις του γεωπάρκου σου», 106 μαθητές από 15 σχολεία της Λέσβου γνώρισαν το Γεωπάρκο με βιωματικό τρόπο, γράφοντας κείμενα εμπνευσμένα από τις πέντε αισθήσεις. Κατατέθηκαν 32 συμμετοχές.
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την εφαρμογή ΑμεΑ City4All του Λυκείου Καρέα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήρε τους μαθητές του Λυκείου Καρέα για την εφαρμογή City4All, που διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στην Αττική, δηλώνοντας περήφανος και θέτοντάς τη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβολή στη δίκη των 38 συλληφθέντων μετά την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Αναβλήθηκε για τον Μάιο η δίκη των 38 φοιτητών που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ, λόγω κωλύματος συνηγόρου. Κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και μερικοί και για απείθεια λόγω άρνησης δακτυλοσκόπησης.