ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κώδικα Διαδικασιών δημιουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με την ολοκλήρωση του Κώδικα Διαδικασιών τον Ιούλιο 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημοσιεύσει μία δημόσια έκδοση του για να παράσχει μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις διαδικασίες του δικαίου ανταγωνισμού.

Στην ταχεία ολοκλήρωση ενός Κώδικα Διαδικασιών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει απλοποίηση διαδικασιών και περισσότερη ενημέρωση στους συναλλασσόμενους («χρήστες των υπηρεσιών της») και τους πολίτες εν γένει προχωράει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας και της διαδικαστικής της αποτελεσματικότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αναθεώρησης των διαδικασιών της, τόσο για την εξέταση αντί ανταγωνιστικών πρακτικών και συμπεριφορών (οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης), συγκεντρώσεων, όσο και για την προώθηση της πολιτικής ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε εκατοντάδες συναλλασσόμενους («χρήστες των υπηρεσιών της») προκειμένου να συλλέξει την εμπειρία και τις απόψεις τους σχετικά με τις διαδικασίες ενώπιον της, αποσκοπώντας σε εποικοδομητικά σχόλια από μέρους τους, ώστε να βελτιώσει τις διαδικασίες της, τόσο αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας [τόσο της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού].

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο καλύπτει τους εξής τομείς: α) Διαφάνεια και η διαδικαστική αποτελεσματικότητα και β) Επικοινωνία και πολιτική προώθησης ανταγωνισμού.

Με την ολοκλήρωση του Κώδικα Διαδικασιών μέσα στον Ιούλιο 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για πρώτη φορά, θα δημοσιεύσει μία δημόσια έκδοση με τα βασικά κεφάλαια του Κώδικα, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις διαδικασίες εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού. Ο κώδικας διαδικασιών θα αποτελέσει επίσης και «τροφή» για την διαδικασία εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία robo-advising που ετοιμάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην καινούρια πλατφόρμα της για τους συναλλασσόμενους («χρήστες των υπηρεσιών της») και τους πολίτες εν γένει που θα είναι διαθέσιμη (η πρώτη φάση του έργου) στην ιστοσελίδα της το φθινόπωρο 2020, μία σημαντική προσπάθεια ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Επ. Ανταγωνισμού ψηφιοποιείται με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης

«Οι ψηφιακές υπηρεσίες ενσωματώνουν στην εργαλειοθήκη της Επιτροπής Ανταγωνισμού καινοτόμα εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαθέσιμο το βίντεο της τηλεδιαβούλευσης για την κλαδική έρευνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η εισαγωγή στα θέματα της τηλεδιαβούλευσης έγιναν απ' τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανό ενώ απεύθυναν χαιρετισμούς η πρόεδρος του GR.EC.A  Κ. Φραϊδάκη και ο από τον ΣΕΒ ο κ. Μ. Μητσόπουλος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικό σχέδιο δράσης της Επ. Ανταγωνισμού στη διάρκεια της πανδημίας

Την περίοδο αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την λειτουργία της αγοράς, λόγω της πανδημίας και των ειδικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επιζητούσαν άμεση δράση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πότε επιτρέπεται η επιβολή μέγιστων τιμών

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι, σε ειδικές συνθήκες, επιτρέπονται κάθετες συμφωνίες που αφορούν στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών, εάν το μερίδιο αγοράς του προμηθευτή δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 30%.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΣτΕ συζητείται η απομάκρυνση Θάνου από την Επιτρ. Ανταγωνισμού

Μετά την προσφυγή τους, θα συζητηθεί στο ΣτΕ τα αιτήματα της Βασιλικής Θάνου και τριών ακόμα μελών από την παλαιά διοίκηση της Επιτρ. Ανταγωνισμού που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις απομάκρυνσης τους.