Η Αναστασία Δελτσίδη, πεμπτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανακάλυψε μέσα από την πρακτική της άσκηση στο εξωτερικό τη σημασία της επαγγελματικής εμπειρίας για το μέλλον ενός νέου μηχανικού. Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους των σπουδών της, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα και να υποβάλει αίτηση για πρακτική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Λεόμπεν στην Αυστρία, όπου εργάστηκε για τρεις μήνες στο Τμήμα Μεταλλουργίας.
«Δεν είχα εργαστεί στο αντικείμενό μου και κάπου εκεί άρχισα να ανησυχώ μήπως χάνω την ουσία του μηχανικού. Δεν ήξερα αν με ενδιαφέρει αυτό που κάνω, μέχρι που το συνειδητοποίησα μέσα από την πρακτική», δήλωσε η Αναστασία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτρέποντας τους φοιτητές να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία πρακτικής άσκησης «που θα τους βοηθήσει 100%, ώστε το πτυχίο να μην καταλήξει ένα χαρτί στο χέρι τους, που δε θα γνωρίζουν τι να κάνουν με αυτό».
Η εμπειρία της στην Αυστρία αποδείχθηκε όχι μόνο πολύτιμη αλλά και προσοδοφόρα. «Δουλεύω εδώ και χρόνια σεζόν τα καλοκαίρια, και από την Αυστρία επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη μετά βεβαιότητος με περισσότερα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια περιέγραψε τις συνθήκες διαμονής της σε φοιτητικό κτίριο με κοινόχρηστους χώρους, γυμναστήριο και σάουνα, με ενοίκιο μόλις 290 ευρώ, ποσό που κάλυπτε πλήρως τα έξοδά της.
Η θετική εμπειρία αυτή την ενέπνευσε να αναζητήσει νέες προοπτικές, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2025 ταξίδεψε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου εργάστηκε στο Τμήμα Μηχανικής Περιβάλλοντος του Universidade Paulista, συμμετέχοντας σε έρευνα για την καταλυτική πυρόλυση ζαχαροκάλαμου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
«Τη στιγμή που προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο Σάο Πάολο σκέφτηκα: “τώρα μπορείς και πρέπει να το ζήσεις”. Στην αρχή μου φάνηκαν πολύ ξένα κάποια πράγματα... Ξαφνικά αισθάνεσαι πολύ μικρός εσύ και τα προβλήματά σου», σημείωσε, περιγράφοντας την εμπειρία της σε μία πόλη με πληθυσμό μεγαλύτερο από της Ελλάδας και εντυπωσιακή αστική ανάπτυξη.
Κατά τη διαμονή της στη Βραζιλία, συγκατοίκησε με μία Βραζιλιάνα, η οποία τη βοήθησε να προσαρμοστεί και να κινηθεί με ασφάλεια. Επέστρεψε στην Ελλάδα με νέες εμπειρίες και στόχους, επικεντρωμένη πλέον στην ολοκλήρωση της διπλωματικής της εργασίας και με αυξανόμενο ενδιαφέρον για ακαδημαϊκή καριέρα.
Παράλληλα, η Αναστασία δραστηριοποιείται εθελοντικά στην IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό φοιτητικό οργανισμό που προσφέρει έμμισθη πρακτική άσκηση σε φοιτητές STEM. Μέσα από το δίκτυο αυτό του ΑΠΘ, οι φοιτητές καθοδηγούνται στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων θέσεων πρακτικής άσκησης. «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι δεν πας κάπου χωρίς βοήθεια... μέσω της IAESTE είχα υποστήριξη σε κάθε στάδιο», τόνισε.
Αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Erasmus+ Πρακτική
Εμπειρίες όπως της Αναστασίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό Erasmus+», που διοργάνωσε το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης. Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών επιβεβαίωσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για διεθνείς ευκαιρίες πρακτικής.
Κάθε χρόνο περίπου 500 φοιτητές του ΑΠΘ πραγματοποιούν πρακτική στο εξωτερικό μέσω του Erasmus+ Πρακτική, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, πρεσβείες και άλλους φορείς. Από τη χρηματοδότηση εξαιρούνται μόνο οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι φορείς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αποφευχθεί διπλή χρηματοδότηση.
«Εμείς συμβουλεύουμε τους φοιτητές να τολμήσουν να δουν κάτι διαφορετικό... Σχεδόν όλες οι αιτήσεις εγκρίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ανδρομάχη Παπαρίζου, υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ Πρακτική στο ΑΠΘ. Όπως ανέφερε, το πανεπιστήμιο έχει την υψηλότερη χρηματοδότηση για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι φοιτητές Νομικής και Ιατρικής.
Οι όροι συμμετοχής και η οικονομική ενίσχυση
Το πρόγραμμα Erasmus+ Πρακτική δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές του ΑΠΘ να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση διάρκειας 2 έως 12 μηνών σε φορείς του εξωτερικού. Η μηνιαία επιχορήγηση κυμαίνεται από 600 έως 700 ευρώ, ανάλογα με το κόστος διαβίωσης, ενώ προβλέπεται προσαύξηση 250 ευρώ για φοιτητές που πληρούν κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν επιδότηση για τα έξοδα ταξιδιού, η οποία υπολογίζεται βάσει της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ τόπου προέλευσης και προορισμού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν προπτυχιακοί φοιτητές από το πρώτο έτος, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, καθώς και απόφοιτοι κατά το πρώτο έτος μετά την αποφοίτησή τους, εφόσον η αίτηση έχει εγκριθεί εγκαίρως.
Η διαδικασία στο ΑΠΘ προβλέπει τη δήλωση ενός μόνο φορέα υποδοχής και την υποβολή Επιστολής Αποδοχής. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα eurep.auth.gr.