ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ο φετινός Μάιος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας

Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Μάιο του 2020, η οποία έφθασε τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 141 ετών, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασία κατά 1,19 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η θερμοκρασία του προηγούμενου μήνα σε όλη τη Γη ήταν κατά σχεδόν ένα βαθμό (0,95) Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η θερμοκρασία του πλανήτη στην ξηρά φέτος τον Μάιο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ γι’ αυτό το μήνα του έτους, ενώ στις θάλασσες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα μετεωρολογικά χρονικά.

Ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής σημείωσαν μηνιαία θερμοκρασιακά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι τελευταίοι επτά Μάιοι από το 2014 έως το 2020 έχουν υπάρξει οι θερμότεροι στην ιστορία.

Η φετινή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) ήταν η δεύτερη θερμότερη στα χρονικά πίσω από εκείνη του 2016, ενώ γενικότερα το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο θερμότερο. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι όλο το 2020 θα αποδειχθεί ένα από τα δύο θερμότερα έτη από το 1880.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομπρέλα στη βροχή
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Με έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζεται η κακοκαιρία Erminio, που θα χτυπήσει

Έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται σήμερα σε πολλές περιοχές, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, ενώ δυνατοί άνεμοι και αφρικανική σκόνη αναμένονται στη νότια Ελλάδα.
Πλημμύρες Θεσσαλία εναέρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Ειδοποίηση 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από ειδοποίηση του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να ακολουθούν οδηγίες των αρχών μέχρι το πρωί της Πέμπτης.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός από το 112 για κακοκαιρία στην Πιερία – Σε ετοιμότητα η Π.Ε.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι Πιερίας, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων έως το πρωί της Πέμπτης. Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου.
Καπνός πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Αποπνικτική ατμόσφαιρα από σκόνη, περιορίστε τις μετακινήσεις

Πυκνή αφρικανική σκόνη έχει καλύψει την Κρήτη και οι Αρχές ζητούν περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων. Χαμηλή ορατότητα και ισχυροί άνεμοι προκαλούν προβλήματα, κυρίως στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».