ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Κατάστημα Public πρόσοψη
Η πρόσοψη του καταστήματος Public σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες άνω των 65 – Πρωτοβουλία «Δίχως Ηλικία»

Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνω των 65 ετών και μέχρι το 2050 θα φτάσουν το 34%. Η Public παρουσίασε στρατηγική ηλικιακής συμπερίληψης με δράσεις σε καταστήματα, εκπαίδευση προσωπικού και προσαρμοσμένα προϊόντα.

Με το βλέμμα στη γήρανση του πληθυσμού και την ανάγκη για μεγαλύτερη ηλικιακή συμπερίληψη στη λιανική αγορά, τα Public παρουσίασαν τη νέα στρατηγική τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης Public Talks «Δίχως Ηλικία» στο κατάστημα Συντάγματος. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα φυσικά καταστήματα, εκπαίδευση προσωπικού και ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος προϊόντων που ανταποκρίνεται στη νέα δημογραφική πραγματικότητα.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι σήμερα άνω των 65 ετών, ενώ έως το 2050 το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 34%. Παρά τα στοιχεία αυτά, οι μεγαλύτερες ηλικίες εξακολουθούν να είναι «αόρατες» στον σχεδιασμό της λιανικής εμπειρίας, τονίζει η εταιρεία.

Τα δεδομένα που αλλάζουν το παιχνίδι

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ανέρχεται στα 82 έτη —84,5 για τις γυναίκες και 79,5 για τους άνδρες— από 66 έτη που ήταν το 1950. Μέσα σε μία δεκαετία, ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 13,4%, ενώ για όσους γεννήθηκαν μετά το 2000, ένας στους τέσσερις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 χρόνια.

«Μόνο το 25-30% της γήρανσης σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Το υπόλοιπο εξαρτάται από τον τρόπο ζωής», ανέφερε ο Στάθης Γκόνος, διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Όπως υπογράμμισε, η γήρανση δεν αποτελεί απλώς αριθμητικό φαινόμενο, αλλά ποιοτική μεταβολή με σημαντικές συνέπειες για την αγορά.

Τρεις άξονες δράσης

Η Μάριαμ Σάντρι, Chief Customer and Marketing Officer των Public, παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: βελτίωση της προσβασιμότητας στα φυσικά καταστήματα, εκπαίδευση των εργαζομένων μέσω βιωματικών μεθόδων ενσυναίσθησης και δημιουργία ψηφιακής ενότητας με προτάσεις προϊόντων τεχνολογίας και πολιτισμού για όλες τις ηλικίες.

Το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σχεδιάστηκε από τη Μαρία Ζαφειροπούλου, διδάκτορα γεροντολόγο και ιδρύτρια της Co2Together, με στόχο τη μετατροπή της ενσυναίσθησης σε πρακτική δεξιότητα για το προσωπικό. Όπως σημείωσε, η παρέμβαση αναδεικνύει χρόνιες ελλείψεις της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η περιορισμένη εξειδίκευση στη γηριατρική και τη γεροντολογία, αλλά και η έλλειψη προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μεγαλύτερων ηλικιών.

Η Ζαφειροπούλου υπογράμμισε επίσης ότι οι ανάγκες των ηλικιωμένων δεν περιορίζονται στη φροντίδα, αλλά εκτείνονται στη διασκέδαση, την εκπαίδευση, την επικοινωνία και την ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διαγενεακής εκπαίδευσης και της εμπλοκής των νεότερων γενεών.

Τεχνολογία που δεν αποκλείει

Η Ειρήνη Βασιλείου, Head of Brand and Communications της Samsung Electronics Greece & Cyprus, επισήμανε ότι «η τεχνολογία, όταν δεν σχεδιάζεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορεί να ενισχύσει υφιστάμενα εμπόδια. Όταν σχεδιάζεται σωστά, λειτουργεί ως εργαλείο ένταξης».

Το βιβλίο ως μέσο ευεξίας

Η Αργυρώ Σπυριδάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια του «Διαβάζω για τους Άλλους», ανέδειξε τον ρόλο του βιβλίου ως εργαλείου γνωστικής και κοινωνικής ευεξίας. «Σε ένα περιβάλλον όπου η απομόνωση αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες, η ανάγνωση αναδεικνύεται ως μέσο σύνδεσης», τόνισε.

Η μεθοδολογία πίσω από την πρωτοβουλία

Η δράση «Δίχως Ηλικία» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Public με την COMM'ON, οργανισμό κοινωνικής καινοτομίας. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι διατομεακές συνεργασίες αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων. Η λογική είναι ξεκάθαρη: κανένας φορέας δεν μπορεί μόνος του να κατανοήσει πλήρως και να απαντήσει σε μια πολυπαραγοντική πρόκληση», ανέφερε η Μαρού Χατζοπούλου, Methodology Designer for Social Innovation & συνιδρύτρια της COMM'ON.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ