ΓΔ: 2268.35 -1.18% Τζίρος: 202.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:29:41
Έκθεση βιβλίου Ιταλίας
Περίπτερο της Ιταλίας στο πλαίσιο έκθεσης βιβλίου με επισκέπτες και βιβλία.

Μεγάλη διεθνής απήχηση της 22ης ΔΕΒΘ – Προοπτικές για όλο το έτος

Με αυξημένη συμμετοχή νέων και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε η 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με πάνω από 500 εκδηλώσεις και 318 εκθέτες, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της για τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και ρεκόρ επισκεψιμότητας ολοκληρώθηκε η 22η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ-HELEXPO, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση περιλάμβανε περισσότερες από 500 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή 318 εκθετών και πάνω από 30 ξένων συγγραφέων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συζητήσεις για τη φιλαναγνωσία, τη σχέση των νέων με το βιβλίο και την επίδραση της τεχνολογίας και των social media στην αναγνωστική εμπειρία.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Πολιτισμού της Βουλγαρίας Βίκτορ Στογιανόφ. Η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τη διοργάνωση της ΔΕΒΘ.

Κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης ήταν η «Γενιά Αναγνωστών/Δημιουργοί Βιβλίων», σε σύνδεση με το Έτος Φιλαναγνωσίας 2026-2027 του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι συζητήσεις για το BookTok, τις νέες ψηφιακές κοινότητες αναγνωστών και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο του βιβλίου.

Διεθνής διάσταση και επιχειρηματικές συνεργασίες

Το διεθνές και επαγγελματικό σκέλος της διοργάνωσης παρουσιάστηκε ενισχυμένο. Εκδότες, μεταφραστές και λογοτεχνικοί πράκτορες από πολλές χώρες συμμετείχαν σε δράσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα βιβλίων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία μετάφρασης και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα της εκδοτικής αγοράς.

Περισσότερες από 200 αιτήσεις κατατέθηκαν για το πρόγραμμα fellowship της έκθεσης, από τις οποίες επιλέχθηκαν 20 επαγγελματίες του βιβλίου από σημαντικούς διεθνείς εκδοτικούς οργανισμούς.

Τιμώμενη χώρα και δράσεις για τη νεολαία

Τιμώμενη χώρα της 22ης ΔΕΒΘ ήταν η Βουλγαρία, με σύνθημα «Η Λογοτεχνία πέρα από τα Σύνορα». Μέσα από εκδηλώσεις και συζητήσεις παρουσιάστηκε η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας, με αναφορές σε συγγραφείς όπως ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) και η Ρενέ Καραμπάς (Rene Karabash).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή παιδιών και εφήβων. Πάνω από 2.500 μαθητές από 65 σχολεία επισκέφθηκαν οργανωμένα την έκθεση, ενώ πραγματοποιήθηκαν 104 δράσεις από εκδοτικούς οίκους και πολιτιστικούς φορείς. Παράλληλα, ξεκίνησε η καμπάνια φιλαναγνωσίας «ΔιαβάΖΟΥΜΕ» του ΕΛΙΒΙ.

Σύνδεση με την πόλη και μελλοντικά σχέδια

Η ΔΕΒΘ ενίσχυσε τη σύνδεσή της με τη Θεσσαλονίκη μέσω συνεργασιών με φορείς όπως το MOMus, το ΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δήμος και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις προβολής σε μέσα μεταφοράς και δημόσιους χώρους, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του θεσμού.

Το ΕΛΙΒΙΠ ανακοίνωσε σχέδια για περαιτέρω διεθνοποίηση της έκθεσης και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε μεγάλες διοργανώσεις βιβλίου του εξωτερικού. Επίσης, προγραμματίζεται η δημιουργία της πρώτης διεθνούς έκθεσης παιδικού και εφηβικού βιβλίου στην Πάτρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι Θεσσαλονίκης αεροφωτογραφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Οικονομικός και ενεργειακός κόμβος στα μάτια διπλωματών

Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε σημαντικό διπλωματικό και οικονομικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του Dukakis Center με τη συμμετοχή διπλωματών, που υπογράμμισαν τη στρατηγική και αναπτυξιακή της σημασία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δυτική Θεσσαλονίκη αλλάζει και αναπτύσσεται δυναμικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη Θεσσαλονίκη ότι η δυτική πλευρά της πόλης μετατρέπεται σε τόπο ανάπτυξης με σημαντικές υποδομές, ενώ εγκαινιάζονται νέα μουσεία και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει μετρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δυτική Θεσσαλονίκη αλλάζει και αναπτύσσεται δυναμικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη Θεσσαλονίκη ότι η δυτική πλευρά της πόλης μετατρέπεται σε τόπο ανάπτυξης με σημαντικές υποδομές, ενώ εγκαινιάζονται νέα μουσεία και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για εγκαίνια μουσείου και ομιλία

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Μουσείου «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» και επίσκεψη στο Συμμαχικό Κοιμητήριο. Θα μιλήσει επίσης στο 6ο προσυνέδριο της ΝΔ στο Εκθεσιακό Κέντρο.
Τρύγος σταφύλια αμπέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπειρώτικη ντεμπίνα: Μοναδικός παγκόσμιος αμπελώνας στη Θεσσαλονίκη

Σε εκδήλωση με σύνθημα «Γνώση, μέτρο και σεβασμός», αναδείχθηκαν τα ΠΓΕ κρασιά Ηπείρου και Κυκλάδων και η σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, στο πλαίσιο roadshow της ΕΑΣΘ που συνεχίζεται σε Βουκουρέστι και Βερολίνο.