ΓΔ: 1443.86 -0.33% Τζίρος: 24.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δυο σενάρια αύξησης στο επίδομα θέρμανσης

Αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης και των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος.

Τα πρώτα κρύα έχουν ξεκινήσει και μαζί τους επανέρχεται και η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης καθώς κάθε χρόνο εξετάζονται αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του προς τους δικαιούχους. Το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του φέτος στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» φέρεται να υπάρχουν δυο σενάρια για το φετινό επίδομα από το υπουργείο Οικονομικών με το ένα να προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου. Το άλλο σενάριο προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν και την πιθανότητα για αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης με το ισχύον καθεστώς:

Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Μηταράκης: Απόφαση «ανάσα» για το επίδομα τοκετού

Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας από τον ΕΦΚΑ ακόμη και σε ασφαλισμένες που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού, προβλέπει απόφαση του υφ. Εργασίας, Νότη Μηταράκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα δίνεται προκαταβολικά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Μέχρι το τέλος του έτους οι δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αυξημένο κατά 50%.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με διαδικασίες εξπρές θα δοθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν στη καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που αναμένεται φέτος να δοθεί με διαδικασίες εξπρές ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και το ποσό που θα διατεθεί συνολικά.