ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.

Νέο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μετά το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα προοιωνίζεται το άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου που οδηγεί σε αύξηση του κόστος για τη θέρμανση το φετινό χειμώνα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στη περιοχή του 1,55-1,57 ευρώ το λίτρο από 1,37-1,41 ευρώ το λίτρο το ίδιο διάστημα πέρυσι.  

Ο λογαριασμός για τη θέρμανση διογκώνεται καθώς πέραν της της ανοδικής τιμής του μπρεντ που κινείται στα 93 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άλμα 30% από την 1η Ιουνίου, τη φετινή χειμερινή σεζόν φέτος δεν θα υπάρχει η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία και των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια που ίσχυσε πέρυσι.      

Για την απόσυρση της κρατικής επιδότησης το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ότι «οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι - στην έναρξη της χειμερινής περιόδου - εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο αν και η εν λόγω αγοράς έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες.

Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)».

Έτσι για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 η στήριξη των νοικοκυριών θα γίνει μέσω της  χορήγησης του επιδόματος επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά παραμένουν στα ίδια επίπεδα  με πέρυσι αλλά αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με παιδιά, καθιερώνεται  εισοδηματικό πλαφόν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και καταργείται το διπλό επίδομα για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Αναλυτικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.   

Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται συνολικά σε 237 εκ. ευρώ έναντι 280 εκ.  ευρώ πέρυσι από τα οποία 189 εκ. ευρώ αφορούν το 2023 και 48 εκ. ευρώ το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oil-thermansi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς την επιδότηση στην αντλία

Στο 1,5 ευρώ αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, από 1,1 ευρώ πέρυσι με την επιδότηση στην αντλία που φέτος καταργείται. Το επίδομα θέρμανσης και τα εισοδηματικά όρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η επιδότηση για το ντίζελ, οικονομία δυνάμεων από το ΥΠΟΙΚ

Τον κίνδυνο νέας αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, που θα αυξήσουν την επιβάρυνση στον πληθωρισμό, σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο και αναστέλλει τις αποφάσεις για νέα επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης... α λα καρτ: Τα ποσά, και τα όρια εισοδήματος

Αυξημένα εισοδηματικά όρια μόνο για όσα νοικοκυριά πήραν και πέρυσι το επίδομα, ενώ με τα παλιά όρια θα αξιολογηθούν οι νέες αιτήσεις. Διπλάσιο επίδομα σε όσους χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα Απρίλιου ενεργοποιείται η κάρτα για τα καύσιμα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τον Απρίλιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα στηριχθούν με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Νωρίτερα η επιδότηση για το πετρέλαιο και στα μέσα του μήνα θα δοθεί η ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινό «ψαλίδισμα» ΦΠΑ σε τρόφιμα για να «φρενάρει» η ακρίβεια

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις έως 20% σε βασικά είδη. Εξετάζεται η επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ για μικρή χρονική περίοδο, αλλά όχι και των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια.