ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δικαστήριο-Τέμπη
Φώτο: Το εσωτερικό της αίθουσας που πραγματοποιείται η δίκη για τα Τέμπη. Credits: Dimitris Kapantais / SOOC

Τέμπη: Αποφάσεις για τηλεοπτική κάλυψη και παρουσία κατηγορουμένων

Με τα αιτήματα για οπτικοακουστική κάλυψη της δίκης και αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Με τα δυο αιτήματα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας για την οπτικοακουστική κάλυψη και αναμετάδοση των συνεδριάσεων και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθούν και τα δύο αιτήματα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα. Επί της εισαγγελικής πρότασης θα τοποθετηθούν και οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας και μετά αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο απέρριψε ήδη τα δύο αιτήματα που είχαν υποβάλλει οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στον ειδικό ανακριτή του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και για την προσκόμιση του εγγράφου επικοινωνίας μεταξύ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του μέχρι πρότινος αν. υπουργού Μεταφορών Κώστα Κυρανάκη για την παράσταση του Ελληνικού δημοσίου.

Τα αιτήματα των συνηγόρων θα απασχολήσουν το δικαστήριο στις προσεχείς συνεδριάσεις αφού ολοκληρώθηκε πλέον το δικονομικό στάδιο των νομιμοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη παρίστανται συγγενείς θυμάτων, τραυματίες, επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας και το Ελληνικό δημόσιο που δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας μόνο για τους τρεις κατηγορούμενους σταθμάρχες απογευματινής-βραδινής βάρδιας και για τον προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος την περίοδο που σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα.

Συνολικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 36 άτομα στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, της Hellenic Train και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για παραλείψεις που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση τη σύμβασης 717, την εποπτεία του σιδηροδρομικού δικτύου, τη μετάταξη του σταθμάρχη, την λειτουργία στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο επίδικο κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα - Νέοι Πόροι.

Πέντε είναι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση. Για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο, με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από τις οποιες μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους και που είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού κατηγορούνται 33 άτομα. Για τα τρία πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή κατηγορούνται 35 άτομα. Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατηγορούνται 3 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος το δικαστήριο απέρριψε τις αντιρρήσεις των κατηγορουμένων και έκανε δεκτές τις παραστάσεις των συγγενών και των τραυματιών.

Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο έχουν οριστεί συνολικά έντεκα δικάσιμοι με τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση εκρηκτικών, δίωξη σε 13 μέλη της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη δικαιοσύνη άσκησε διώξεις σε 13 άτομα για τη μεταφορά εκρηκτικών της Χεζμπολάχ, με δύο να κρατούνται. Το σιιτικό κόμμα χαρακτήρισε το μέτρο «δυσανάλογο», ενώ η χώρα πιέζει για αφοπλισμό της οργάνωσης.
Η ιστοσελίδα της επιχείρησης «Το Χωριάτικο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χωριάτικο»: Δύο κατηγορούμενοι προφυλακιστέοι, συνεχίζονται οι απολογίες

Δύο άτομα προφυλακίστηκαν και ένας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για την υπόθεση της αλυσίδας "Χωριάτικο", ενώ συνεχίζονται οι απολογίες για τους 29 συνολικά κατηγορούμενους σχετικά με εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Ελληνικό περιπολικό όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη στη Λευκάδα του υπόπτου για εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο

Συνελήφθη στη Λευκάδα 46χρονος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού για τρεις εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο. Ο ίδιος κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην συντρόφου του, προκαλώντας σοβαρές φθορές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύθηκε η δολοφονία 80χρονου στο Γαλάτσι – Συνελήφθη 48χρονος

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 80χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Γαλάτσι τον Ιούλιο. Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με πρόθεση και κλοπή, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Τη Δευτέρα απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι

Στον ανακριτή οδηγούνται τη Δευτέρα οι τρεις κατηγορούμενοι για την έκρηξη με 6 νεκρούς σε κτίριο στην Πλάκα τον περασμένο Σεπτέμβριο, που φέρεται να προκλήθηκε από δολιοφθορά με σκοπό την κλοπή χάλκινων σωλήνων.