ΓΔ: 1422.2 0.33% Τζίρος: 37.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι ισχύει για την άδεια φροντίδας παιδιού των γονέων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, κατά τη διάρκεια της αναστολής της εργασιακής σύμβασης, αναστέλλεται, επίσης, το δικαίωμα της άδειας φροντίδας παιδιού, το οποίο στο σύνολό του δεν επηρεάζεται.

Οδηγίες για τη χορήγηση της άδειας φροντίδας παιδιού των εργαζόμενων γονέων που τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους είτε λόγω αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής είτε με απόφαση του εργοδότη ως πληττόμενες επιχειρήσεις, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

Α. Άδεια φροντίδας παιδιού - Νομοθετικό πλαίσιο

1. Η χορήγηση της άδειας φροντίδας παιδιού είναι σύμφωνη με την πρόνοια του άρθρου του Συντάγματος, με το άρθρο του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς και με το άρθρο της Δ.Σ.Ε., η οποία κυρώθηκε με τις διατάξεις του νόμου.

2. Η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων, καθώς και σύμφωνα με την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επίσης, για το θέμα ενδεχομένως να τυγχάνουν εφαρμογής ειδικότερες-ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ΣΣΕ, επιχειρησιακών συμβάσεων, κανονισμών εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κ.ά..

3. Η χορήγηση της άδειας φροντίδας διέπεται, επίσης, από τις διατάξεις του νόμου για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις διατάξεις του άρθρου, με τις οποίες ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη. Από τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γονέων, λόγω άδειας ανατροφής, φροντίδας, υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού, συνιστά διάκριση κατά την έννοια του νόμου.

Β. Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που έλαβαν χώρα με μία σειρά κατεπειγουσών νομοθετικών παρεμβάσεων αποτέλεσαν ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 μέσα σε μία εξαιρετικά επείγουσα συνθήκη, κατά την οποία προείχε η προστασία της δημόσιας υγείας και, κατά συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον.

Γ. Πλήρης χορήγηση της άδειας φροντίδας παιδιού

Κατά τη διάρκεια της αναστολής της εργασιακής σύμβασης, αναστέλλεται, επίσης, το δικαίωμα της άδειας φροντίδας παιδιού, το οποίο στο σύνολό του δεν επηρεάζεται. Το δικαίωμα στην εν λόγω άδεια διακόπτεται κατά την έναρξη της αναστολής και συνεχίζεται με την ενεργοποίηση της εργασιακής σύμβασης, μετά την άρση της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης χορήγησή του. Στην περίπτωση που η έναρξη της άδειας φροντίδας παιδιού εμπίπτει μέσα στο διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, τότε, αυτή μεταφέρεται κατά την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασης εργασίας, μετά το πέρας της αναστολής.

Υπογραμμίζεται ότι η χρήση της άδειας φροντίδας παιδιού από τους δικαιούχους γονείς θα ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, μετά τη λήξη της αναστολής της εργασιακής σύμβασής τους, χωρίς οι εργαζόμενοι να απολέσουν τμήμα του δικαιώματός τους.

Δ. Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Η αναστολή χορήγησης της άδειας φροντίδας παιδιού και η ολοκλήρωση της χορήγησής της, μετά το πέρας της αναστολής της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν μπορεί να επηρεάζει δυσμενώς την άσκηση του δικαιώματος των εργαζόμενων μητέρων για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στις δεξιότητες των συμπολιτών μας

Αυτό περιλαμβάνει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο σημεία: την ενίσχυση ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, την υποστήριξη των startups και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγούνται άδειες διαμονής σε μετανάστες που έχουν εργοδότη

Η εν λόγω ρύθμιση, δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Εργασίας, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών μεταξύ 12-17:00 σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός εκείνο το χρονικό διάστημα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των νέων εργασιακών κανόνων

Με την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν τις συμβάσεις εργασίας καθώς και τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.