ΓΔ: 1424.47 0.49% Τζίρος: 21.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού όσοι βρίσκονταν σε νόμιμες άδειες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας οι εργοδότες υποχρεούνται να θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών σε αναστολή από την επομένη της λήξης της νόμιμης άδειας.

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 από εργαζόμενους και εργαζόμενες που βρίσκονταν σε νόμιμες άδειες, όπως ασθενείας, μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, οι οποίες έληξαν κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, με εντολή δημόσιας αρχής, όπως εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, εργαζόμενοι και εργαζόμενες επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, με εντολή δημόσιας αρχής, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης, ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, εντάσσονται στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και καθίστανται δικαιούχοι αναλογίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την 1η.5.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, εφόσον η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, με εντολή δημόσιας αρχής.

Προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων, οι εργοδότες υποχρεούνται να θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών σε αναστολή από την επόμενη της λήξης της νόμιμης άδειας και μέχρι την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι δεν μπορούν να δηλωθούν ημερομηνίες προγενέστερες της 1ης/5/2020.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ως άνω εργαζομένων τίθεται σε αναστολή, εντός του διαστήματος από 1ης.5.2020 και μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερολογιακές ημέρες, το οποίο ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Η αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Α. Διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο, πρώτα οι εργοδότες και, εν συνεχεία, οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις ως εξής:

1. Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων-εργοδοτών

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη, με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων η αναστολή λειτουργίας συνεχίστηκε, με εντολή δημόσιας αρχής, κατά το μήνα Μάιο ή και τον Ιούνιο, που απασχολούν εργαζόμενες και εργαζόμενους που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α΄ 64), υποχρεούνται να υποβάλουν ξεχωριστά για κάθε μήνα υπεύθυνες δηλώσεις για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους δικαιούχους εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

- Για τον Μάιο 2020, ο εργοδότης υποβάλλει το «έντυπο δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις περιπτώσεις του άρθρου 34 του ν. 4690/2020» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από 20/7/2020 έως και 27/7/2020, το οποίο περιλαμβάνει:

i) τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που εμπίπτουν στη ρύθμιση, των οποίων τις συμβάσεις θέτει σε αναστολή,

 ii) την ημερομηνία διακοπής της νόμιμης άδειας κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, με εντολή δημόσιας αρχής, από την επόμενη της οποίας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή,

iii) το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων. Το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας μπορεί να ξεκινά από 01.05.2020, ανεξάρτητα από το εάν η νόμιμη άδεια έληξε νωρίτερα και φτάνει μέχρι την προηγούμενη της ημερομηνίας άρσης της αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

- Για τον Ιούνιο 2020, ακολουθείται η ήδη υφιστάμενη διαδικασία και υποβάλλεται το έντυπο «δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και τις 27/7/2020.

iv) Στο «έντυπο δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις περιπτώσεις του άρθρου 34 του ν. 4690/2020» που αφορά στον Μάιο 2020, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, υποχρεούνται να την γνωστοποιήσουν στους εργαζομένους τους αυθημερόν, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι να προβούν στην υποβολή της δικής τους υπεύθυνης δήλωσης, εντός των χρονικών διαστημάτων, που ορίζονται κατωτέρω.

2. Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

α. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που εμπίπτουν στη ρύθμιση των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα στην παρ. 1 και έχουν λάβει σχετική γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μία φορά, έπειτα από την πρώτη σχετική γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις εργοδότες τους είτε για τον Ιούνιο είτε για τον Μάιο.

β. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών στοιχείων τους και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» -και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

γ. Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

δ. Οι ως άνω υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων υποβάλλονται έως και τις 27/7/2020.

Β. Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Κατά την υποβολή των ως άνω υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου τα διαστήματα αναστολών της εργασιακής σύμβασης, που θα δηλωθούν, να μην επικαλύπτονται, στη συνέχεια, από χρονικά διαστήματα άλλων, νεότερων αδειών, οι οποίες χορηγήθηκαν μεταγενέστερα.

Συνήθεις τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι εξής:

i) μετά τη λήξη αναρρωτικής άδειας, η έναρξη άδειας μητρότητας για την οποία η εργαζόμενη θα λάβει επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα της ή

ii) μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, η έναρξη άδειας ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για την οποία η εργαζόμενη θα λάβει επιδότηση από τον ΟΑΕΔ,

iii) μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, η έναρξη άδειας αναρρωτικής για την οποία η εργαζόμενη θα λάβει επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα της.

Σχετικά με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, θα πρέπει να δίνεται προσοχή και να γίνεται συνεννόηση με τις εργαζόμενες, ώστε να μην προκύπτουν επικαλύψεις, δηλαδή να μην δηλωθούν ως διαστήματα αναστολής της εργασιακής σύμβασης διαστήματα νέων αδειών, που θα εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Γ. Διορθώσεις-συμπληρώσεις-ανακλήσεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων

1. Οι ως άνω εργαζόμενοι θα μπορούν να προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις των υπεύθυνων δηλώσεών τους έως και τις 27/7/2020.

2. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται, κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τα σχετικά αρχεία του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στις δεξιότητες των συμπολιτών μας

Αυτό περιλαμβάνει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο σημεία: την ενίσχυση ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, την υποστήριξη των startups και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγούνται άδειες διαμονής σε μετανάστες που έχουν εργοδότη

Η εν λόγω ρύθμιση, δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Εργασίας, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών μεταξύ 12-17:00 σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός εκείνο το χρονικό διάστημα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των νέων εργασιακών κανόνων

Με την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν τις συμβάσεις εργασίας καθώς και τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.