ΓΔ: 2525.02 1.30% Τζίρος: 123.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:32
Διάδρομος νοσοκομείου

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ιογενούς Ηπατίτιδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, ΕΟΔΥ και υπουργείο Υγείας τονίζουν τη σημασία πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας για την εξάλειψη των ηπατιτίδων Β και C έως το 2030, με δωρεάν σύγχρονες παροχές και ενημέρωση.

Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας και η σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στη θεραπεία υπογραμμίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή τη σχετική παγκόσμια ημέρα στις 28 Ιουλίου. Οι ιογενείς ηπατίτιδες Β και C εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό, αλλά συχνά «σιωπηλό» πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων Β και C έως το 2030 έχει τεθεί ως στρατηγικός στόχος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει εμβολιαστικά προγράμματα, επιδημιολογική επιτήρηση, δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, καθώς και δωρεάν πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα Β ενισχύει τη συντονισμένη εθνική προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου. Αυτό συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας και στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Παρά την ύπαρξη διαφόρων τύπων ιών ηπατίτιδας (Α έως Ε), οι ηπατίτιδες Β και C είναι οι πιο σοβαρές. Μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, με επιπλοκές που ευθύνονται για 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χρόνιων ηπατιτίδων είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς φορείς να αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί. Απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να εντοπίσουν τους ιούς της ηπατίτιδας και να δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 της ηπατίτιδας C.

Σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων:

* Δημιουργία Εθνικών Σχεδίων για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας Β και C, που αντανακλούν την πολιτική και διοικητική δέσμευση της πολιτείας.

* Ένταξη του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ως τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της νόσου και των επιπλοκών της.

* Χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

* Χρήση φαρμάκων νέας γενιάς που οδηγούν σε πλήρη κάθαρση του ιού και ίαση της ηπατίτιδας C, με έγκριση και για παιδιά άνω των 3 ετών.

* Δωρεάν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, με περίπου 18.000 άτομα να έχουν ήδη θεραπευτεί από ηπατίτιδα C.

Για το 2026, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η World Hepatitis Alliance καλούν για ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ηπατίτιδες, με το σύνθημα: «World Hepatitis Day-Let's break it down».

«Ας βάλουμε τέλος στην ηπατίτιδα!» Η ενημέρωση, η αλήθεια και η εξέταση αποτελούν το πρώτο βήμα. Η πρόληψη και η θεραπεία είναι στα χέρια όλων.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ προσφέρει πληροφορίες και διευκρινίσεις στο κοινό και στους επαγγελματίες υγείας στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183. Επίσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του ΕΟΔΥ λειτουργεί 24/7 στο 210 5212054, ενώ σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού: www.eody.gov.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο και ένεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός σε κάθε ηλικία: Προστασία πέρα από την παιδική ηλικία

Η νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος αναδεικνύει την αναγκαιότητα εμβολιασμού σε κάθε ηλικία, τονίζοντας ότι η προστασία από νοσήματα δεν αφορά μόνο τα παιδιά και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα από τον γιατρό τους.
ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: 74χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση – Τρία κρούσματα τον Απρίλιο

Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης καταγράφηκαν τον Απρίλιο στη Ζάκυνθο, με ένα θύμα 74 ετών. Οι αρχές αποδίδουν τα περιστατικά στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που ευνόησαν τη διασπορά του νοσήματος στο νησί.
Τεστ κορονοϊού σε αίθουσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Επιστημονικό Συμβούλιο στον ΕΟΔΥ ορίστηκε επίσημα

Ανακοινώθηκε η σύσταση νέου Επιστημονικού Συμβουλίου στον ΕΟΔΥ, με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη. Γνωστοποιείται και η σύνθεση των τακτικών μελών.