ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Τρένο Hellenic Train

Στη Θεσσαλονίκη οι νέοι υβριδικοί Intercity για το δρομολόγιο Αθήνα

Τέλος 2026 ή αρχές 2027 αναμένονται σε γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη οι νέοι υβριδικοί Intercity Blues IC, χωρητικότητας 200 ατόμων και ταχύτητας 160 χλμ/ώρα. Οι δοκιμές των συρμών εξελίσσονται, με στόχο την έγκριση λειτουργίας ως το 2026.

Οι νέοι υβριδικοί συρμοί Intercity Blues IC αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027, ενισχύοντας σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα και την ενεργειακή απόδοση του δικτύου.

Ο πρώτος συρμός ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιταλία την 1η Ιουλίου 2026 και έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιουλίου. Μετά την άφιξή του στο μηχανοστάσιο της Hellenic Train, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες στατικές δοκιμές και τεχνικοί έλεγχοι, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της πιστοποίησης.

Οι δυναμικές δοκιμές ξεκίνησαν στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Πλατύ – Κατερίνη – Λάρισα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον άξονα Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια των δοκιμών ανήλθε σε περίπου τρεις εβδομάδες, περιλαμβάνοντας ελέγχους στα συστήματα επικοινωνίας VHF, στη σηματοδότηση και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS), καθώς και στη συμβατότητα με την ελληνική σιδηροδρομική υποδομή.

Στις 21 Ιουλίου, αναχώρησε από τις εγκαταστάσεις της Hitachi Rail στην Pistoia της Ιταλίας ο δεύτερος συρμός, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη στις 30 Ιουλίου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών, θα συνταχθεί ο τεχνικός φάκελος που θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), με στόχο την ολοκλήρωση των εγκρίσεων έως το τέλος του 2026.

Οι δύο νέας γενιάς υβριδικοί συρμοί Blues IC, που κατασκευάζονται από την Hitachi Rail, εντάσσονται στο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της Hellenic Train για τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Η υβριδική τεχνολογία τους προσφέρει έως και 50% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με συμβατικούς πετρελαιοκίνητους συρμούς, μειωμένες εκπομπές NOx και CO₂, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Κάθε συρμός διαθέτει χωρητικότητα 200 επιβατών, δύο θέσεις για άτομα με αμαξίδιο, οκτώ θέσεις για ποδήλατα, τραπεζαρία, αυτόματο πωλητή, CTV και σύστημα πληροφόρησης επιβατών με οθόνες και ηχητικές αναγγελίες. Οι κινητήρες diesel είναι προδιαγραφών Stage V και διαθέτουν ενσωματωμένες μπαταρίες υψηλής ισχύος, επιτρέποντας λειτουργία σε σταθμούς αποκλειστικά με μπαταρία, ενώ το σύστημα αναγεννητικής πέδησης συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση.

Όπως αναφέρει η Hellenic Train, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την υποβολή του τεχνικού φακέλου στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, με στόχο οι εγκρίσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 και να ξεκινήσει άμεσα η εμπορική λειτουργία των νέων συρμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητής κατέρρευσε σε σχολείο στο Πευκοχώρι, νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη

Σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται 17χρονος μαθητής Λυκείου Πευκοχωρίου που κατέρρευσε στο σχολείο. Του παρασχέθηκε άμεσα ΚΑΡΠΑ και απινίδωση από γιατρό εθελοντή του προγράμματος Kids Save Lives.
Εγκαταστάσεις ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ-ΕΥΑΘ: Νέο επενδυτικό πλάνο για ύδρευση σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική

Η ΕΤΕπ, με τη στήριξη του InvestEU, θα βοηθήσει συμβουλευτικά την ΕΥΑΘ για μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο βελτιωμένες και ανθεκτικές υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της κλιματικής πρόκλησης.
Κλειστός σταθμός μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις σταθμοί μετρό έκλεισαν λόγω πορείας στο κέντρο

Τέσσερις σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης παραμένουν προσωρινά κλειστοί λόγω πορείας για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την επαναλειτουργία τους.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική ΑΠΘ: Πρωτοετείς, επιτυχία Αγρινίου και φοιτήτρια από Τανζανία

Η Νομική Σχολή ΑΠΘ υποδέχθηκε τους πρωτοετείς φοιτητές σε εκδήλωση παρουσία του υφυπουργού Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος βράβευσε αριστούχους. Παρουσιάστηκαν καινοτομίες, σύγχρονες υποδομές και διεθνή προγράμματα σπουδών.
Ακτή Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο αντιδιαβρωτικής προστασίας για τις ακτές Φούρκας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε έργα προστασίας και ανάπλασης σε μήκος 1.000 μ. στην παραλία Σκάλας Φούρκας, με βυθισμένους κυματοθραύστες και άμμο, για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση της ακτής και να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες.
Παιδικός σταθμός εσωτερικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα κοινωνική δομή για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Νέα κοινωνική δομή για την ανίχνευση προβλημάτων παιδιών προσχολικής ηλικίας δημιουργείται σύντομα στον δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.