Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στη Σίβηρη Χαλκιδικής. Οι δυνάμεις των πεζοπόρων τμημάτων έχουν ενισχυθεί, ώστε να επιχειρούν οργανωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στα διάσπαρτα μέτωπα και να αποτραπούν μεγάλες αναζωπυρώσεις.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν περιμετρικά της περιοχής, ενώ καταφθάνουν επιπλέον ενισχύσεις από όλες τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων της Επικράτειας που θα επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Αυτή την ώρα, στο πεδίο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων από τις ΕΜΟΔΕ, και 57 οχήματα. Συμμετέχουν επίσης 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα από τη Μολδαβία, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών. Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Κασσάνδρας, καθώς και δύο μηχανήματα έργου από τη ΔΙΚΑΦΚΑ για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία.
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, παραμένουν σε διασπορά δυνάμεις της ΕΛΑΣ, ενώ το ΕΚΑΒ έχει διαθέσει 6 ασθενοφόρα, 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα, 2 οχήματα μικρού όγκου και 3 μοτοσυκλέτες Άμεσης Επέμβασης, με διασώστες και ιατρικό προσωπικό.
Ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι το σημαντικότερο συμβάν που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι, σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Σίβηρη Χαλκιδικής.
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που υλοποιήθηκε, εξήγησε ότι «κρίθηκε απαραίτητη η έκδοση τεσσάρων μηνυμάτων από το 112 για την ενημέρωση και κυρίως για την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς», ενώ «η κινητοποίηση όλων των φορέων ήταν άμεση σε στεριά και θάλασσα».
Για την διευκόλυνση των οδικών μετακινήσεων, αναπτύχθηκαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, δυνάμεις του ΕΚΑΒ με 6 ασθενοφόρα, 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα και 3 μοτοσυκλέτες Άμεσης Επέμβασης περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή. Με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια 481 άτομα, 285 στην παραλία Σάνη και 196 στο πλοίο SPEED RUNNER JET.
Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική παραμένει βελτιωμένη, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, ωστόσο για αύριο, Παρασκευή 14 Αυγούστου, προβλέπονται εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών και κατά περιόδους θυελλωδών ανέμων που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για αύριο προβλέπει ότι οι περιοχές Κατηγορίας Κινδύνου 4 θα αντιμετωπιστούν με αυξημένη ετοιμότητα, όπως και οι περιοχές Κατηγορίας 5. Το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος θα παραμείνει σε επιφυλακή, με αυξημένες περιπολίες και διασπορά δυνάμεων στις περιοχές υψηλού κινδύνου.