Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους ορυζώνες των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, η απόφαση βασίζεται στα αποτελέσματα επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή. Οι ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου στοχεύουν όχι μόνο στη μείωση της όχλησης, αλλά και στον περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια.
Με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων, προγραμματίστηκαν δράσεις εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ULV στους ορυζώνες των δύο περιφερειακών ενοτήτων. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24/08/2026, την Τρίτη 25/08/2026 και την Τετάρτη 26/08/2026, με στόχο την άμεση μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο, καλύπτοντας συνολικά έκταση 120.000 στρεμμάτων, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Οι σχετικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η εφαρμογή των αεροψεκασμών θα ξεκινήσει με τη δύση του ηλίου και θα διαρκεί έως δύο ώρες, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένο σκεύασμα από το αρμόδιο Υπουργείο.
Την υλοποίηση των ψεκασμών αναλαμβάνει η ανάδοχος εταιρεία του έργου, η οποία διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Η διαδικασία θα τελεί υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων, ενώ οι εργασίες θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.
Για προληπτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις συγκεκριμένες περιοχές. Η Περιφέρεια καλεί τις τοπικές Αρχές να ενημερώσουν τους πολίτες, ενώ οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ειδοποιήσουν τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.