Φόρτιση κινητών και τάμπλετ από... ομπρέλες παραλίας

Μία καινοτόμος δράση για ευαισθητοποίηση στην πράσινη ενέργεια από το Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ στις ομπρέλες της πλαζ.

Με τις φωνές για την προστασία του περιβάλλοντος να δυναμώνουν και με τα διαθέσιμα εργαλεία τεχνολογίας να γίνονται όλο και περισσότερα, η μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία γίνεται επιτακτική. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις αντίστοιχες πολιτικές που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα μάλιστα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), συνεργάστηκαν για να πληροφορήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να υιοθετήσουμε νέες, πράσινες συνήθειες οι οποίες θα αποτελέσουν κομμάτι τις συνολικής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσανατολιστεί σε ένα μοντέλο κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δράση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη δημοτική πλαζ του Δήμου Βούλας και που θα «τρέξει» μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ομπρέλες της παραλίας έχουν εξοπλιστεί με φωτοβολταϊκά πάνελ δημιουργώντας ένα σύστημα μονάδων φόρτισης για μικρές ατομικές συσκευές μέσω ηλιακής ενέργειας. Οι φορτιστές αυτοί τοποθετήθηκαν από το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ σε 52 συνολικά ομπρέλες στη δημοτική παραλία της Βούλας, που παραχωρεί για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δίπλα στο δημαρχείο.

Όπως αναφέρει δρ. Αγγελος Αμδίτης είναι διευθυντής Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας I-SENSE «αυτό που έφτιαξε εδώ το Πολυτεχνείο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δήμου είναι ένα σύστημα το οποίο φορτίζει κινητά, tablets και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή μέσω μιας απλής θύρας USB όπως θα κάναμε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο παίρνοντας ενέργεια από φωτοβολταϊκά κύτταρα που βρίσκονται πάνω στις ομπρέλες και μέσω των οποίων γίνεται όλη η παραγωγή της ενέργειας. Είναι ένα σύστημα που θα βρίσκεται σε όλες τις παραλίες του Δήμου στη Βούλα. Με ένα τέτοιο σύστημα όπως αυτό στην παραλία του Δήμου Βούλας στην ουσία είναι ικανό να ηλεκτροδοτήσει ένα πλήρες νοικοκυριό για ένα μήνα ή αλλιώς γλυτώνουμε διοξείδιο του άνθρακα ίσο με αυτό που θα παρήγαγε ένα αυτοκίνητο με καθημερινή χρήση σε μία πόλη».

Ειδικότερα, η κάθε ομπρέλα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκό πάνελ και σύστημα φόρτισης με δυο θύρες φόρτισης USB που θα δίνουν τη δυνατότητα στους λουόμενους να φορτίσουν δωρεάν, μέσω της ηλιακής ενέργειας, τις προσωπικές τους κινητές συσκευές. Μάλιστα αναμένεται ότι το σύστημα αυτό μπορεί να φτάσει και τις 27.000 φορτίσεις.

Το ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα φόρτισης ατομικών συσκευών θα είναι μέρος ενός συστήματος Διαδικτύου Αντικειμένων (Internet of Things – ΙοΤ) με δυνατότητα καταγραφής την καταναλισκόμενη ενέργεια ανά ηλιακό φορτιστή, μετάδοσή των μετρήσεων και αποθήκευσή τους σε κεντρικό σημείο.

Οι μετρήσεις αυτές θα μεταφορτώνονται στον ιστότοπο https://greenbeach.iccs.gr/ όπου οι πολίτες θα μπορούν να δουν το ενεργειακό όφελος από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν προκειμένω της ηλιακής, για τη φόρτιση των συσκευών τους.

Αν θέλαμε να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα του κέρδους που έχει μία τέτοια δράση σε μία μόλις παραλία της χώρας μας αξίζει να σκεφτούμε ότι κατά τη διάρκεια των 70 ημερών συνολικά της δράσης η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού για ένα μήνα. Ή αλλιώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάνουν τα 210 Κg, όσες δηλαδή εκπέμπονται και με τη χρήση ενός συμβατικού ΙΧ για ένα περίπου μήνα ανάλογα με τη χρήση.

Όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο δρ Αγγελος Αμδίτης διευθυντής Ερευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας I-SENSE «κοινός στόχος πλέον είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 με σκοπό την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του φυσικού πλούτου των χωρών της Ευρώπης. Για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, η Ευρώπη πρέπει να μετασχηματίσει το ενεργειακό της σύστημα, το οποίο παράγει το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. Η στρατηγική της Ε.Ε. για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος και η στρατηγική της Ε.Ε. για το υδρογόνο, θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν αποδοτικότερο και περισσότερο διασυνδεδεμένο ενεργειακό τομέα έχοντας ως διττό στόχο ένα καθαρότερο πλανήτη και μια ισχυρότερη οικονομία».
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπίο καταστροφής στον πολιτισμό, SOS από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Έρευνα του Business Daily για την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση στο χώρο του Πολιτισμού: από το lockdown, στις ακυρώσεις των καλοκαιρινών καλλιτεχνικών γεγονότων και στην επανέναρξη με μεγάλους περιορισμούς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δόθηκαν 5,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους ως αντισταθμιστικά για τις ΑΠΕ

Πληρώθηκαν από το Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 5,7 εκατ ευρώ για τις εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ. Τα αντισταθμιστικά οφέλη προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα υποστήριξης στους δήμους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται μεγάλες επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια

Ο γεν. Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου προβλέπει ένα συναρπαστικό μέλλον για την αγορά ενέργειας και καλεί την κυβέρνηση να σημειώνει πως τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτεί η χώρα τις επενδυτικές ευκαιρίες.