ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:10
Λεωφόρος με αυτοκίνητα

Θεσσαλονίκη: Αφαιρέθηκαν 16 ξεραμένες φτελιές, αντικαθίστανται με άλλα δέντρα

Τον Νοέμβριο θα φυτευτούν νέα δέντρα σε 16 κενές δενδροδόχους σε Σβώλου, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, με είδη ανθεκτικά στο έντομο Galerucella luteola που κατέστρεψε τις φτελιές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Διαμαντάκη.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν νέες φυτεύσεις σε 16 δενδροδόχους της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έμειναν κενές μετά την απομάκρυνση φτελιών που είχαν καταστραφεί από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, στις άδειες δενδροδόχους των οδών Σβώλου, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης θα τοποθετηθούν νέα είδη δέντρων που δεν προσβάλλονται από το συγκεκριμένο έντομο.

Ο κ. Διαμαντάκης εξήγησε ότι «οι φτελιές προσβάλλονται από το συγκεκριμένο σκαθάρι που ανεβαίνει από τον κορμό επάνω στα φύλλα, γεννάει εκεί, βγαίνουν σκουλήκια, τα σκουλήκια τρώνε τα φύλλα και πέφτουν κάτω μαζί - φύλλα και σκουλήκια».

Το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, χάρη στους βιολογικούς ψεκασμούς του δήμου και τη χρήση αυτοκόλλητης ταινίας γύρω από τον κορμό, η έξαρση της προσβολής περιορίστηκε και παρατηρείται πλέον κυρίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι το έντομο καταστρέφει μόνο τα φύλλα, ενώ τα δέντρα παραμένουν ζωντανά. Παράλληλα τόνισε πως «όταν τα δένδρα παραμένουν ζωντανά, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την προσβολή με βιολογικούς τρόπους γιατί δεν είναι στην πολιτική μας να κόβουμε ζωντανά δένδρα». Μόνο όταν το δέντρο προσβληθεί επανειλημμένα και ξεραθεί, τότε ο δήμος το αφαιρεί.

Παρά τις προσπάθειες, το έντομο δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, το πανεπιστήμιο της Βαλένθια διεξάγει πειράματα με ένα νέο φάρμακο που θα εφαρμόζεται με ένεση στον κορμό. Το σκεύασμα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και, αν εγκριθεί από την ΕΕ, θα υιοθετηθεί και από τον δήμο.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 530 φτελιές, ενώ κάθε χρόνο ξεραίνονται 15-20 δέντρα. Όπως επισημαίνει ο κ. Διαμαντάκης, «αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να ξεραίνονται σιγά σιγά και μετά να τα κόβουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι Θεσσαλονίκης αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ακίνδυνα τα ευρήματα στο λιμάνι, δηλώνει ο υπεύθυνος έργου

Ο διευθυντής του έργου επέκτασης της Προβλήτας 6 του ΟΛΘ, Δημήτρης Μουτσάκης, διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τα ευρήματα πυρομαχικών στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι προτεραιότητα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ελέγχεται η φωτιά σε αγροτοδασική περιοχή στη Γαλήνη

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Γαλήνη Λαγκαδά. Επιχείρησαν 42 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων και ελικόπτερο, με συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων από τον δήμο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γρήγορη κατάσβεση φωτιάς σε χαμηλή βλάστηση στον δήμο Βόλβης

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον Προφήτη Ηλία Βόλβης τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα. Τα αίτια εξετάζει ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στη Σίνδο σε χαμηλή βλάστηση. Στη μάχη για την κατάσβεσή της συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και υδροφόρα του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ ερευνώνται τα αίτια της φωτιάς.
Πλαστικό στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 11,5 τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από το Πόρτο Κουφό

Εθελοντές και δύτες του Greek Eco Project καθάρισαν τον βυθό του Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική, αφαιρώντας πάνω από 11,5 τόνους σκουπιδιών από το 2021. Πλέον, ο θαλάσσιος βυθός έχει ανακάμψει και αναπτύσσονται ξανά φυτά.
Ακτή Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρισμός ακτής και εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης στη Θεσσαλονίκη

Διήμερη δράση στη Θεσσαλονίκη για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα «Beyond the Beach» περιλάμβανε καθαρισμό ακτής, ενημέρωση για ρύπανση και εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης πλαστικού, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών, κυρίως παιδιών.