Έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στο ιατρείο όπου ο Γιώργος Μαζωνάκης υποβλήθηκε σε πλασμαφαίρεση, με στόχο τη διερεύνηση των συνθηκών της διαδικασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αυτοψίας, εντοπίστηκαν δύο μηχανήματα πλασμαφαίρεσης, η εγκατάσταση των οποίων απαγορεύεται σε ιατρεία.
Τα συγκεκριμένα ιατρεία, όπου συστεγάζονταν παθολόγος και ιατρός χωρίς ειδικότητα, είχαν ελεγχθεί επανειλημμένα και πρόσφατα, κατά τα έτη 2024 και 2025. Στους ελέγχους αυτούς δεν είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη μηχανημάτων πλασμαφαίρεσης.
Ο ΙΣΑ είχε ήδη χορηγήσει βεβαιώσεις λειτουργίας για παθολογικό ιατρείο και ιατρείο άνευ ειδικότητας, τα οποία συστεγάζονταν στον ίδιο χώρο.
Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η διενέργεια πλασμαφαίρεσης, καθώς αποτελεί σύνθετη ιατρική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται όταν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και ποτέ σε ιατρεία που δεν έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών επιπλοκών».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πέραν των ελέγχων που διενεργεί για τη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας, πραγματοποιεί και αυτεπάγγελτους απροειδοποίητους ελέγχους, καθώς και αυτοψίες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων ασφαλείας.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε πως «η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ο ΙΣΑ πραγματοποιεί ελέγχους για την εξασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένων παραβάσεων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διοικητικές κυρώσεις και ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.