ΓΔ: 1413.9 -0.57% Τζίρος: 48.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:13:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ν. Χαρδαλιάς: Ζητούμενο είναι να μη χρειαστούν νέα μέτρα

«Το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook. 254 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό».

Όπως υπογράμμισε «το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας».

«Ας είναι ξεκάθαρο. Αν ο καθένας και η κάθε μία από εμάς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις, αν όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, αν ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχές του για τη σημερινή ημέρα.

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 254 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6.632 (ημερήσια μεταβολή +4%), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 223 θάνατοι.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, κρούοντας για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που βρίσκονται σε νησιά και επιστρέφουν από διακοπές, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι άτρωτοι.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί έως τις 24 Αυγούστου και στην περιφέρεια Αττικής (και τα νησιά Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα). Το μέτρο ισχύει ήδη στις περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και τους δήμους Μυκόνου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω. 

Τίθεται όριο 50 ατόμων στις επιβαρυμένες περιοχές για κοινωνικές εκδηλώσεις (εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά), ενώ ειδικά για Πάρο και Αντίπαρο λαμβάνονται ειδικά μέτρα, όπως η αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συνάθροισεων άνω των 9 ατόμων (τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο), 4 άτομα ανά τραπέζι (έως 6 για συγγενείς πρώτου βαθμού) και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

- Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Τα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις για τα μέτρα στη Μύκονο

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε πως τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο στη Μύκονο φαίνεται να συμβάλλουν στην αναχαίτηση της διασποράς του ιού.
Hardalias, Politiki Prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη επιτήρηση και συνεχή τεστ σε έξι "πορτοκαλί" περιοχές

Υποχρεωτικό self test και rapid test στους εργαζόμενους σε εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ανακοίνωσε ο υφυπ. Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων καθώς επίσης και τις διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να αξιολογήσει από την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή των επιστημόνων.