ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα καλύτερα σπαράγγια «συναγωνίζονται» παραγωγοί και δήμος στην Αλμωπία

Βάσει των στοιχείων που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, στον δήμο πάνω από 300 οικογένειες καλλιεργούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα σπαράγγια και ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε περίπου 2.000  τόνους.

Να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς τους, φιλοδοξούν σπαραγγοπαραγωγοί και ο δήμος Αλμωπίας, και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη υλοποιηθεί, όπως επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Μπάτσης  και ο πρόεδρος ΑΣΣΠΑ Μεγαπλατάνου, Νίκος Παπαδόπουλος.

«Στην πρώτη μας απόπειρα φέτος, από τους 150 τόνους νάιλον που χρησιμοποίησαν οι σπαραγγοπαραγωγοί, ανακυκλώθηκαν οι 20 τόνοι. Το υλικό το διαχειρίζεται η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακύκλωση», επισήμανε ο δήμαρχος Αλμωπίας και πρόσθεσε «στόχος μας είναι να διευρύνουμε το πεδίο δράσης. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να κάνουμε και συλλογή κενών κυτίων φυτοφαρμάκων  με σκοπό την ανακύκλωση». 

Βάσει των στοιχείων που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, στον δήμο πάνω από 300 οικογένειες καλλιεργούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα σπαράγγια και ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε περίπου 2.000  τόνους. Στον δήμο λειτουργούν τρεις συνεταιρισμοί, αυτοί των Πιπεριάς, Μεγαπλατάνου και Συνεργασίας Παραγωγών Αλμωπίας. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής σπαραγγιών, εξάγεται στη Γερμανία.

Οι ποικιλίες σπαραγγιού που καλλιεργούνται στον δήμο Αλμωπίας είναι κυρίως οι γαλλικές Darbella και Darlise και οι ολλανδικές Vitalim και Terralim. «Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη δυτική Αλμωπία και λιγότερο στην ανατολική, επικρατούν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, το έδαφος περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που ευνοούν την παραγωγή του σπαραγγιού και το μικροκλίμα είναι ιδανικό για την καλύτερη ποιότητα στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μπάτσης. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «για την περίοδο 2020-2021 η περιοχή μας είχε ποσοστό πρώτης ποιότητας άνω του 75%, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφάνισε ποσοστό μικρότερο του 40%».

«Οι αγρότες μας, με συνείδηση και συλλογική αίσθηση της ευθύνης, πρωτοπορούν και αναζητούν μιμητές», επισήμανε ο δήμαρχος Αλμωπίας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος ΑΣΣΠΑ Μεγαπλατάνου, σημείωσε «ναι μεν φέτος δεν συμμετείχαμε μαζικά, αλλά πρόθεσή μας είναι να το πράξουμε και η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται πληρωμές 76 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ά εξαμήνου του 2024.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».
businessdaily-Melissokomoi-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κυψέλες και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται

Με τα φορτηγά τους, τα μελίσσια τους και τα καπνιστήρια τους οι μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
businessdaily-Agrotes-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στα μπλόκα τα τρακτέρ μετά την ολονυχτία στο Σύνταγμα

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.