ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Διεκδικήσεις εκατ. ευρώ από τον δήμαρχο Στ.Βαλιάνο για τη λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής

Με επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα».

Ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται, διπλασιασμό του ποσοστού μεταλλευτικών τελών που αποδίδεται στον Δήμο Αριστοτέλη από το Ελληνικό Δημόσιο και παροχή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 87.500.000 ευρώ υπέρ της τοπικής κοινωνίας απ` ευθείας από την επενδύτρια εταιρεία στον οικείο Δήμο (εκ των οποίων 15.000.000 ευρώ εμπροσθοβαρώς) ζητά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κοινοποιείται και στη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της υπό διαπραγμάτευση νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και παρά το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα είναι αυτή που θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα», ενώ οι προβληματισμοί που έχει θέσει «αν και ακούγονται με προσοχή από τα δύο μέρη, δεν συναντούν δεσμευτικές απαντήσεις».

«Επειδή το επιχείρημα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, όσο εύλογο κι αν ακούγεται, δεν αρκεί για να παραμένει ο Δήμος σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή εν αναμονή τετελεσμένων, παραθέτω προβληματισμούς και απαιτήσεις που έχω ήδη μεταφέρει και θέσει το προηγούμενο διάστημα, με την προσδοκία ότι θα απαντηθούν έγκαιρα, εμπράκτως και θετικά, αφενός εντός του κειμένου της νέας σύμβασης ή κάθε άλλης συνοδευτικής νομοθεσίας -εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία και όρους συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές φαίνεται να αισιοδοξούν- αφ` ετέρου με την αποδοχή του αιτήματος για επίσημη ενημέρωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το τελικό προϊόν της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», προσθέτει ο κ. Βαλιάνος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογαριασμοί ρεύματος χέρι υπολογισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εξοικονομώ 2025»: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 33.000 δικαιούχους

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τους πίνακες του «Εξοικονομώ 2025», που αφορά 33.000 νοικοκυριά με προϋπολογισμό 720 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι η σύμβαση με Chevron–HelleniqEnergy–ΕΔΕΥΕΠ θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για έρευνες υδρογονανθράκων από το 2026.
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε κεντρικό παίκτη της ενεργειακής ασφάλειας

Η σύνοδος P-TEC στο Ζάππειο αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό εταίρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο και περιορίζοντας την τουρκική επιρροή. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*
Καστελόριζο λιμάνι σπίτια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγχρονος στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός για τον Δήμο Μεγίστης από το ΥΠΕΝ

Στο Καστελλόριζο παρουσιάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μεγίστης, με τον υφ. Περιβάλλοντος να τονίζει τη γεωστρατηγική και εθνική σημασία της περιοχής και την ανάγκη σύγχρονου σχεδιασμού.