ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Διεκδικήσεις εκατ. ευρώ από τον δήμαρχο Στ.Βαλιάνο για τη λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής

Με επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα».

Ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται, διπλασιασμό του ποσοστού μεταλλευτικών τελών που αποδίδεται στον Δήμο Αριστοτέλη από το Ελληνικό Δημόσιο και παροχή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 87.500.000 ευρώ υπέρ της τοπικής κοινωνίας απ` ευθείας από την επενδύτρια εταιρεία στον οικείο Δήμο (εκ των οποίων 15.000.000 ευρώ εμπροσθοβαρώς) ζητά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κοινοποιείται και στη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της υπό διαπραγμάτευση νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και παρά το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα είναι αυτή που θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα», ενώ οι προβληματισμοί που έχει θέσει «αν και ακούγονται με προσοχή από τα δύο μέρη, δεν συναντούν δεσμευτικές απαντήσεις».

«Επειδή το επιχείρημα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, όσο εύλογο κι αν ακούγεται, δεν αρκεί για να παραμένει ο Δήμος σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή εν αναμονή τετελεσμένων, παραθέτω προβληματισμούς και απαιτήσεις που έχω ήδη μεταφέρει και θέσει το προηγούμενο διάστημα, με την προσδοκία ότι θα απαντηθούν έγκαιρα, εμπράκτως και θετικά, αφενός εντός του κειμένου της νέας σύμβασης ή κάθε άλλης συνοδευτικής νομοθεσίας -εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία και όρους συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές φαίνεται να αισιοδοξούν- αφ` ετέρου με την αποδοχή του αιτήματος για επίσημη ενημέρωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το τελικό προϊόν της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», προσθέτει ο κ. Βαλιάνος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος γίνεται αξιόπιστο ενεργειακό δίκτυο»

Συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας Βουλγαρίας είχε ο Στ. Παπασταύρου. Συζητήθηκαν οι τεχνικές εργασίες για την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου σε Β. Μακεδονία και Σερβία, με έμφαση στη στενή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα διαμορφώνει τη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση σε αέριο, ΑΠΕ και ενεργειακή ασφάλεια.
Συνάντηση Παπασταύρου με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πύλης για το αμερικανικό LNG προς την Ευρώπη.
Άτομα από το Υπουργειο Περιβάλλοντος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νερό: Το σχέδιο Παπασταύρου στο επίκεντρο συναντήσεων με βουλευτές της ΝΔ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ενημέρωσε βουλευτές της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των υδάτων και το σχέδιο επέκτασης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε νέες περιοχές.