Φώτο: ΑΠΕ

Ενιαίοι και αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Με την απόφαση επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση των Μονάδων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

Με Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, επανακατατάσσονται -δηλαδή αλλάζουν υποκατηγορία σχετικά με την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση- οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση αφορά στην περιβαλλοντική ανακατάταξη στις «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων» καθώς και στις «Εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών – κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές».

Η Απόφαση αυτή συμβάλλει στην εφαρμογή της ενιαίας πολιτικής της Κυβέρνησης σε όλη τη χώρα αναφορικά  με την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς τα έργα ΜΕΑ και ΜΕΒΑ από την υποκατηγορία Α2 περιέρχονται στην υποκατηγορία Α1. Με αυτή την αλλαγή επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

Για το θέμα αυτό ο Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη συγκεκριμένη Απόφαση θέτουμε ένα ενιαίο και πιο αυστηρό πλαίσιο  από πλευράς αξιολόγησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η χώρα στη διαχείριση των αποβλήτων να γίνουν το συντομότερο δυνατόν με τη δέουσα διασφάλιση της προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου στην υψηλή τάση

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Νάξου-Μυκόνου και Νάξου-Πάρου, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Νάξο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε διαθεσιμότητα ο υπάλληλος της ΔΕΗ που φέρεται ότι κακοποίησε σκύλο στην Κρήτη

Με απόφαση του Προέδρου της ΔΕΗ τίθεται σε διαθεσιμότητα ο υπάλληλος που φέρεται να έχει διαπράξει άγριο βασανισμό ζώου στην Κρήτη. Με παρέμβασή του ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με την αυστηρότητα που αρμόζει.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στηρίζει τη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης τροφίμων ο Γρηγόρης

Η σπατάλη τροφίμων πρέπει να σταματήσει στην παραγωγή και κατανάλωση, καθώς εκτός από την ανθρωπιστική πλευρά, έχει οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές δηλώνει ο Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας, κ. Μίλτος Τριανταφύλλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεκδικήσεις εκατ. ευρώ από τον δήμαρχο Στ.Βαλιάνο για τη λειτουργία των μεταλλείων Χαλκιδικής

Με επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στην διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση - Αναλυτικά τα βήματα της αίτησης

Στις 24 Αυγούστου ανοίγουν οι αιτήσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Δείτε αναλυτικά τα βήματα της αίτησης και το όφελος για τους δικαιούχους.