ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nosokomeio, koronoios, covid-19
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, η κατάσταση στις ΜΕΘ

Υπερδιπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας στο 10%, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Σταθερά πάνω από το 1 ο δείκτης R. Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων.

Σταθερά πάνω από το 1 βρίσκεται ο δείκτης R για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε, έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε, σημείωσε ο κ. Σύψας, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα βρίσκονται σχεδόν στο απόλυτο «κόκκινο», καθώς το 79% αυτών που αφορούν τον κορονοϊό έχει καλυφθεί, ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο ζοφερή με κάλυψη του 95%. 

Οι  ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέα κρούσματα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 400 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 59 ακόμα θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 1.165. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.