ΓΔ: 1441.03 -0.53% Τζίρος: 11.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:31:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
test, koronoios, lockdown
Φωτο: Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

Βατόπουλος: Μπορεί κάποιες περιοχές να έχουν lockdown και κάποιες όχι

Η έγκριση από το FDA και το MDA αποτελεί εξασφάλιση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας, είεπ αναφερόμενος στα εμβόλια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος.

Το σενάριο του lockdown «δύο ταχυτήτων» φέρνει η ανησυχία που προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. 

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας ότι «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι. 

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Όπως σημείωσε, επιδίωξη της Επιτροπής είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Δεν θα χρειάζεται δισταγμός για τα εμβόλια αφού εγκριθούν

«Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε μέρες, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, να μην πιεστούν άλλο τα νοσοκομείο, εωσότου έχουμε το εμβόλιο», είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

«Έχουμε δεδομένα από τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν τα κρούσματα, οπότε ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε. 

«Η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη», είπε σχετικά με την επομένη του lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι, «μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο. Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο».

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται για τα εμβόλια, τόνισε ότι, η έγκριση από το FDA και το MDA αποτελεί εξασφάλιση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας. «Όταν εγκριθούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, δε θα χρειάζεται να υπάρχει δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε ή όχι».

Εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Λίγο αργότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα, 608 διασωληνωμένους και 99 θανάτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.