ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Βέβαιη η παράταση του lockdown, «καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί

Άρση των περιοριστικών μέτρων εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχωρήσει εντυπωσιακά, συστήνουν οι ειδικοί. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Κάτι παραπάνω από σίγουρη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παράταση των μέτρων περιορισμού, καθώς συνεχίζεται η αύξηση νέων κρουσμάτων και διασωληνωμένων και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι θα ήταν σχεδόν καταστροφικό εάν υπάρξει άρση του lockdown. 

Το σήμα, άλλωστε, της παράτασης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνό-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και ξεκαθαρίζοντας ότι η νυχτερινή διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξει εάν δεν υπάρξει πρώτα εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Παράλληλα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης θα γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και τήρηση ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων λειτουργίας. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».

Δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση αποτελεί σαφώς εκπαίδευση, με τη δευτεροβάθμια να θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει πριν από τα Χριστούγεννα. 

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα».

Όπως είπε θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία όπως είπε υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνει άρση, καθώς αυτό θα εξέθετε τους πάντες και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες στον κίνδυνο της  πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900. 

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία». 

Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ, είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων και δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η εμβολιαστική καμπάνια, ενώ για να «χτιστεί» ένα τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό και να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιαστούν 3-4 εκατ. άνθρωποι και ο χρόνος που απαιτείται είναι 1,5-2 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
lockdown, koronoios, katastimata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για παράταση ή όχι του lockdown σε Αττική

Η εξέλιξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων τα στοιχεία - κλειδιά για πιθανό σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο κλάδο που θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» το λιανεμπόριο.