ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για παράταση ή όχι του lockdown σε Αττική

Η εξέλιξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων τα στοιχεία - κλειδιά για πιθανό σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο κλάδο που θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» το λιανεμπόριο.

Η πορεία των νέων κρουσμάτων αλλά κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων γεγονός που διατηρεί σε πλήρη επαγρύπνηση το σύστημα Υγείας, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα διαδραματίσουν ρόλο στο κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι παράταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου. 

Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έχουν μία πιο πλήρη εικόνα την Παρασκευή ούτως ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο εκτιμάται ότι θα ενταθεί τον Μάρτιο, με δεδομένη και τη λήψη πρόσθετων δόσεων των εμβολίων. 

Ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωσε το τρίτο lockdown στις 9 Φεβρουαρίου τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα – βεντάλια στο άνοιγμα ή κλείσιμο δραστηριοτήτων. Όπως είχε τονίσει θα «κλείσω τη βεντάλια των περιορισμών, μόλις τα επίπεδα συναγερμού μειωθούν και το επιτρέψουν».

Σε περίπτωση που η τρέχουσα εβδομάδα έχει μία καλή εικόνα, πάντα από πλευράς κρουσμάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο και πιθανώς να ακολουθήσει η εκπαίδευση με επιστροφή των μαθητών στα διά ζώσης μαθήματα. Οι ειδικοί, μάλιστα,  φαίνεται να συμφωνούν πλέον πως το λιανεμπόριο είχε μικρότερη επίπτωση από όσο θεωρούνταν αρχικά και πως είναι οι κοινωνικές συναντήσεις και οι χώροι εργασίας που ανοίγουν τον δρόμο για τις «κυρίαρχες» ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.

Την ίδια ώρα εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί και η εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση της διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ όλης της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχυρή σύσταση για τη διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) θα αφορά τους ενηλίκους και για τα παιδιά θα συστήνεται η υφασμάτινη μάσκα τριών στρωμάτων.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που υπάρχουν οι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ με λοίμωξη λόγω κορονοϊού ανέρχονταν σε 2.433 με περισσότερους από τους μισούς να είναι στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Μοιραία και η επιβάρυνση στις ΜΕΘ εντάθηκε στο σύστημα υγείας στην Αττική, όπου νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 218 άνθρωποι. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.