ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, test, eody
Φωτο: Dimitrios Bouras / SOOC

Lockdown Μαρτίου στις «κόκκινες» περιοχές, καμπανάκι για τις γιορτές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο», που κάνει τεστ ο ΕΟΔΥ.

«Σοβαρό» χαρακτήρισε το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της χώρας ο Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, που συνεδρίασε και χθες, είπε ότι «μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι' αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει». 

Παράλληλα, οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, να λέει ότι το πλαίσιο των κανόνων βρίσκεται υπό επανεξέταση και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη). «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε. 

Ο κ. Βατόπουλος συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις γιορτές και ιδίως για τα ρεβεγιόν. Σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο. Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, τα περιστατικά στα νοσοκομεία παραμένουν αρκετά. Όσοι είναι στις ΜΕΘ παραμένουν εκεί έως και πέντε εβδομάδες, συνεπώς δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα τα νούμερα νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ εκτίμησε ότι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών προερχόμενων από τη δυτική Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία μία εβδομάδα μετά, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, εξάλλου χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενόψει της εορταστικής περιόδου, καλώντας τους πολίτες της Ευρώπης να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς, είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλά αεριζόμενους κλειστούς χώρους, πάντα φορώντας μάσκα. Ταυτόχρονα, ο διεθνής Οργανισμός προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη στις αρχές της νέας χρονιάς.

Rapid test από τον ΕΟΔΥ

Σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στα εξής σημεία: 

  • ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 10:00-15:00
  • ΠΕ Δυτικού Πειραιώς: Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αθηνάς & Σπυρίδωνος (Κάτω από τον Προαστιακό, στα μεγάλα γήπεδα), 10:00-15:00
  • ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών: Δήμος Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking στο ύψος της πεζογέφυρας), 10:00-15:00
  • ΠΕ Θεσσαλονίκης: Ποσειδώνιο, 10:00-15:00
  • ΠΕ Θεσσαλονίκης: Καυτατζόγλειο, 10:00-15:00
  • ΠΕ Ρόδου: Διασταύρωση Φαληράκι - Καλλιθιές, 11:30-15:00
  • ΠΕ Καρδίτσας: Μουζάκι, 10:00-14:00
  • ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Ναύπακτος, 10:00-14:00
  • ΠΕ Λάρισας: Πλατεία Κουλούρι, 10:00-14:00
  • ΠΕ Λάρισας: Φαλάνη, 10:00-14:00
  • ΠΕ Χαλκιδικής: Συκιά Χαλκιδικής, 10:00-14:00
  • ΠΕ Πέλλας: Έδεσσα, 10:00-14:00
  • ΠΕ Πέλλας: Γιαννιτσά, 10:00-14:00
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.