ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, test, eody
Φωτο: Dimitrios Bouras / SOOC

Αναμένεται διασπορά του ιού τις γιορτές, ίσως χρειαστεί νέα γενιά εμβολίων

Το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας, εκτίμησε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», καθώς είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60%. Να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 20 Ιανουαρίου, προτείνουν οι ειδικοί.

Αναμφίβολα θα υπάρξει διασπορά και κίνηση του κορονοϊού στην κοινότητα τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας και τις μετακινήσεις μας τις ημέρες αυτές.

«Προβληματιζόμαστε για το πώς θα είναι η κινητικότητα των ανθρώπων και πώς θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι επιπτώσεις της κινητικότητας αυτής», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. 

Το μεγάλο πρόβλημα των ημερών θα είναι οι εναλλασσόμενες επαφές μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο αριθμός των 9 ατόμων είναι ενδεικτικός το ιδανικό όμως, θα ήταν να περάσουμε τις γιορτές με τη στενή μας οικογένεια, με όσους δηλαδή ζούμε κάτω από την ίδια στέγη».

Μιλώντας για τη μετάλλαξη, τόνισε ότι μελετάται από τους επιστήμονες, για το αν πράγματι είναι πιο μεταδοτικός. Υπογράμμισε όμως πως αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τους ιούς, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8 του μήνα. «Έτσι θα υπάρξει συνολικότερη αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα χρησιμοποιήσουμε πιο θετικά την στρατηγική του εμβολιασμού» εξήγησε, μιλώντας στο Mega. 

Όπως ανέφερε, η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται με τη κινητικότητα των γονέων αλλά και τις δραστηριότητες γύρω από το σχολείο. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα γιορτινά τραπέζια. «Σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους σε ρυθμούς άλλων χρόνων. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που θα κορυφωθεί τις ημέρες των εορτών» ανέφερε, λέγοντας ότι «για μικρή αλλαγή στο πως φερόμαστε έχει μεγάλο επηρεασμό στο αποτέλεσμα. Συνολικά είμαστε σε καλή πορεία συνολικά. Ας μη το χαλάσουμε».

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης, υπογράμμισε, ότι μελετώνται σενάρια για το άνοιγμά τους μετά τις 20 Γενάρη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων.

«Μελετάμε το πως ακριβώς θα μπορούσαν να ανοίξουν με καλύτερη απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων, ειδικά στα καταστήματα εστίασης» επισήμανε.

Καπραβέλος: Αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού

Την άποψη ότι το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, καθώς όπως επισήμανε είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. 

«Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Πρόσθεσε δε ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια. «Ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ