ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, xristougenna
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Χριστούγεννα με αυστηρούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα

Χιλιάδες αστυνομικοί θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλη την χώρα για να εμποδίσουν τις μετακινήσεις. Βαρύτατα πρόστιμα για όσους παραβιάσουν το όριο των 9 ατόμων στο γιορτινό τραπέζι.

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με την Ελληνική Αστυνομία να ετοιμάζεται για αυστηρούς ελέγχους, με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν όσους θα κάνουν «άσκοπες μετακινήσεις». Παράλληλα ανοιχτό έχει αφήσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα που υπάρχουν.

Αυστηρούς ελέγχους θα πραγματοποιεί παντού η αστυνομία, καθώς θα στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και αρτηρίες, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία στα διόδια καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό. ΚΤΕΛ και λεωφορεία θα ελέγχονται επίσης σε κάθε κόμβο του οδικού δικτύου σε κάθε περιοχή της χώρας, ενώ θα υπάρχουν και αυστηροί έλεγχοι σε περιοχές που καταγράφεται συνωστισμός όπως σε πλατείες και αγορές. 

Στις εκκλησίες, θα γίνει τέλεση των λειτουργιών των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων με παρουσία πιστών όμως εκεί θα αντιστοιχεί ένας πιστός ανά 15 τμ. με τον μέγιστο αριθμό για τους ναούς να είναι στα 25 άτομα και στα 50 για τους μητροπολιτικούς ναούς. Επίσης, ο αγιασμός των υδάτων δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος σε υπαίθριους χώρους.

Για τις μετακινήσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω από 9 άτομα που θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δυο οικογένειες, ενώ θα παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας  από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.

Για να μπορέσουν οι πολίτες να πάνε στα σπίτια των συγγενών τους, θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ θα χρειαστεί διαφορετικό μήνυμα για να επιστρέψουν μετά σπίτι τους. Για την περίπτωση ελέγχων από την Αστυνομία σε σπίτια πολιτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει πως αυτοί θα πραγματοποιούνται μετά από καταγγελία, και με παρουσία εισαγγελέα για να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Τα πρόστιμα για τον οικοδεσπότη θα είναι 3.000 ευρώ ενώ για όσους βρίσκονται στο σπίτι θα είναι 300 ευρώ, με το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη να εκτοξεύεται στα 10.000 ευρώ αν παραβιάσει για δεύτερη φορά τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ