ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτσι θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολισμό, τί να προσέξουμε

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης έδωσε λεπτομέρειες για την διαδικασία που θα κάνουν οι πολίτες ώστε να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, με την πρεμιέρα να γίνεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Οι εμβολιασμοί του πληθυσμού θα γίνουν σε τρεις φάσεις όπως ορίζει το εθνικό σχέδιο με τους πολίτες να πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω του φαρμακείου όπου θα λάβουν και ένα χαρτί που θα πρέπει να προσκομίσουν στο εμβολιαστικό κέντρο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε πως θα κλείνουν τα ραντεβού τους οι πολίτες και τόνισε την σημασία να υπάρξει σωστή ενημέρωση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι πολίτες θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα με χαρτί ή κωδικό που θα έχουν παραλάβει από το φαρμακείο, ώστε να υπάρχει άμεση καταγραφή των όσων εμβολιάζονται και για την πορεία της διαδικασίας. Θα δίνεται επίσης και αποδεικτικό στον πολίτη οτι έχει εμβολιαστεί και πρόσθεσε ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί πρέπει να κλείσει από την αρχή δύο ραντεβού και όχι ένα, καθώς τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, «δηλαδή όταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύεις στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως οι εμβολισμοί θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Όπως επισήμανε «στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια. Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια».

Την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των πολιτών υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους»

Σε περίπτωση που ο πολίτης για οποιονδήποτε λόγο χάσει το ραντεβού που έχει κλείσει, θα υπάρχει η δυνατότητα να το αλλάξει έστω για μια φορά. «Αν κάποιος χάσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα για να κλείσει νέο ραντεβού. Εμείς έχουμε πει καταρχήν ότι θα προτείνουμε στον κόσμο ραντεβού και θα του δίνουμε τη δυνατότητα να το αλλάξει μια φορά. Από εκεί και πέρα θα έχουν προτεραιότητα αυτοί που τα έχουν ήδη προγραμματίσει, αλλά στην πορεία θέλουμε να διευκολύνουμε όλους τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο θα φτιάξει εξερχόμενα τηλεφωνικά κέντρα, για να παίρνει το κράτος τηλέφωνα τους πολίτες προκειμένου να τους εντάξει στη διαδικασία. «Ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο αριθμός 13034. Από αυτό θα λαμβάνει ο κόσμος κλήσεις ή μηνύματα, αλλά θα μπορεί και να στείλει μήνυμα με τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο για να δει αν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες για να κάνει το εμβόλιο»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.