Φώτο: Shutterstock

ΕΦΚΑ: Παράταση ασφάλισης για μακροχρόνια ανέργους

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ παρατείνεται το δικαίωμα που έχουν μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να συνεχίζουν, προαιρετικά, την ασφάλισή τους.

Παρατείνεται το δικαίωμα που έχουν μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να συνεχίζουν, προαιρετικά, την ασφάλισή τους. Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, αποσαφηνίζεται ότι το μέτρο αυτό, αφορά όλους εκείνους τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι είναι έως πέντε έτη, μακριά από τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η καταβολή των εισφορών βαραίνει τον ΟΑΕΔ. και θα γίνεται μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Βάση υπολογισμού είναι η ασφαλιστική κλάση που βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος (αιτών), κατά την υποβολή της αίτησης. 

Στις προϋποθέσεις είναι ο άνεργος να βρίσκεται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών και να διαθέτει κάρτα ανεργίας, που έχει ανανεωθεί. Επίσης, κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να είναι ανάπηρος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο, από τα 70.128 άτομα, 62.727 (ποσοστό 89,45%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 7.401 (ποσοστό 10,55%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 23.636 (ποσοστό 33,70%) και οι γυναίκες σε 46.492 (ποσοστό 66,30%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικά η επιστροφή χρημάτων σε 172.222 κληρονόμους συνταξιούχων

Οι κληρονόμοι υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται.