ΓΔ: 1447.99 0.89% Τζίρος: 58.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αυτοσυγκράτηση συνιστούν οι ειδικοί

Επόμενο στάδιο η Γ' λυκείου, τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια. Δεν γίνεται ακόμα συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης.

Να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς, κάλεσε τους πολίτες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους. 

Όπως τόνισε, κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε το λιανεμπόριο θα κλείσει και πάλι, ενώ διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», είπε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους.

Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, αλλά την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι. Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Παράλληλα, «τόσο - όσο» βελτιωμένη χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα», επισήμανε. «Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο, σημείωσε ο καθηγητής, αναφέροντας πως αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία», εξήγησε. 

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής, Νικόλαος Σύψας, ανέφερε πως τα πράγματα είναι σχετικά καλά, καθώς περάσαν οι γιορτές χωρίς κάποια επιδημική έκρηξη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.

Όπως είπε, σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν. «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Για την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ' λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.

Τέλος, μίλησε για τον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας πως ο μεγάλος στόχος, είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά. «Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ