ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Μπλόκο των ειδικών σε όλες τις προτάσεις για πρόσθετο άνοιγμα στο εμπόριο

Αρνητικοί και στις τρεις προτάσεις που είχε καταθέσει ο υπ. Ανάπτυξης εμφανίστηκαν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν ότι η επιδημιολογική εικόνα παραμένει δύσκολη.

Αρνητική στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης να υπάρξει επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας η οποία πραγματοποιεί σήμερα την τακτική της συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι το λιανικό εμπόριο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με τις μεθόδους του click away και του click in shop και με αποστολή sms στον ειδικό αριθμό 13032 για το κλείσιμο ραντεβού, ενώ οι αγορές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις τρεις ώρες, ενώ τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για το θέμα του ανοίγματος των φροντιστηρίων

Όλα δείχνουν ότι ο ειδικοί παρά τη σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων δεν θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, πιθανώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές του Πάσχα και θα μπορούσε να υπάρξει «συνωστισμός» των καταναλωτών στην αγορά και κυρίως στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. 

Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η χρήση των self tests τα οποία ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει ως «υπερόπλο», ενώ είχε υποστηρίζει ότι «μέχρι σήμερα, από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Ομως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση αφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των mall.

Ουσιαστικά οι λοιμωξιολόγοι λένε «όχι» και στις τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ για το θέμα των φροντιστηρίων είχε προτείνει να επαναλειτουργήσουν στη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, μία πρόταση με την οποία συντάσσεται και το υπουργείο Παιδείας. 

Υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων έχει ταχθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός του κ. Σ. Καφούνης προς την κ. Γεωργιάδη.  Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, τόνιζε την έως σήμερα εξαιρετική λειτουργία της αγοράς με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προτάσεων, ενώ σημείωσε ότι με την εφαρμογή των υποχρεωτικών self tests θα μπορέσει να ελευθερωθεί σταδιακά η λειτουργία της αγοράς με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης και την περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας πριν την σημαντική περίοδο του Πάσχα.

Το θέμα των μέτρων που θα ισχύσουν ή θα αρθούν για τις ημέρες του Πάσχα δεν πρόκειται να εξετασθεί, αλλά το πιθανότερο την επόμενη Παρασκευή, με την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους χειρισμούς της και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα, προκειμένου να υπάρξει ύφεση της πανδημίας και να «ζήσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι» σε σύγκριση με αυτό του περασμένου έτους. 

Για την επόμενη Παρασκευή φαίνεται ότι μετατίθεται και η εξέταση των αιτημάτων από πλευράς Εκκλησίας, αναφορικά με ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των πιστών στους ναούς, από την Κυριακή των Βαΐων και για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το μερικό άνοιγμα της οικονομίας

Πιθανή η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου από τις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ποια τα σενάρια για τα σχολεία.
gerapetritis, ypourgeio epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας εντός Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά

Για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μέσα στο μήνα έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας. Η μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και το υψηλό ιικό φορτίο κάνουν παρακινδυνευμένες συζητήσεις για το άνοιγμα τώρα λένε οι ειδικοί.