ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sxoleio, sxoleia, maska
Φωτό: George Vitsaras / SOOC

Συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Επικρατέστερη ημερομηνία η 1η Φεβρουαρίου. Θα εξεταστεί και το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, ενώ πιθανό είναι σε μεταγενέστερη ημερομηνία να επιτραπεί κυνήγι και ψάρεμα.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπου θα αποφασιστεί αν και πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα στον σχεδιασμό επαναφοράς των δραστηριοτήτων είναι η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων στις αίθουσες, ενώ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα κάνει τις εισηγήσεις σήμερα στους ειδικούς.

Μιλώντας στο Mega η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά και ιδιαίτερα η Γ’ λυκείου, ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.

«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα», τόνισε. 

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων - λυκείων μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης. Παράλληλα, εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική. Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. 

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εξετάσει σήμερα την επανεκκίνηση της λειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, ενώ πιθανή είναι και η απελευθέρωση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν, και όχι πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, την ίδια περίοδο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ από Μάρτιο θα ξεκινήσει η κουβέντα για την εστίαση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς σελφ τεστ, αλλά με μάσκες άνοιξαν σήμερα τα σχολεία

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (σελφ-τεστ) θα διενεργούνται από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς μόνο σε περίπτωση επαφής με κρούσμα. Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
self test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από αύριο η διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.