ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής: Τα σενάρια για σχολεία και εμπόριο

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ εξετάζεται σενάριο επαναφοράς του click away στο λιανικό εμπόριο για την Αττική, που βρίσκεται πολύ κοντά στο «κόκκινο».

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή των Ειδικών, μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταγράφεται στην Αττική, ενώ υπάρχουν ακόμη οκτώ περιοχές της χώρας με αυξημένο ιικό φορτίο. 

Παράλληλα η εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού δημιουργεί φόβους για περαιτέρω παράταση του lockdown, ενώ αρκετά δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη θεωρείται η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπ. Υγείας, κ. Νίκος Σύψας, η Αττική αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισέλθει στις επονομαζόμενες «κόκκινες περιοχές».

Ανάφερε ακόμη ότι υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο και όπως διευκρίνισε «έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας». 

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική -  σε ένα RT  που πλησιάζει το 1» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε πως η μετάλλαξη του κορονοιού βρίσκεται παντού στην Ελλάδα και ότι υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους. To 63% κάλυψης των κλινών στην Αττική είναι όχι μόνο καμπανάκι αλλά μια βαριά καμπάνα τόνισε ο καθηγητής. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι βάσει  μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Τον ίδιο προβληματισμό με τους ειδικούς μοιράζεται και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε χθες πως «ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας», με το πέπλο των νέων κρουσμάτων να καλύπτει πλέον σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να καταγράφεται στην Αττική και να εμφανίζονται αυξημένα για δεύτερο διαδοχικό 24ωρο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.