ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

«Κόκκινη» Αττική: Κλείνει το λιανεμπόριο, ανοίγουν τα Γυμνάσια

Εν μέρει κλείσιμο του λιανικού εμπορίου εισηγούνται οι ειδικοί, με επιστροφή των μεθόδων για click in shop και click away, ενώ εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και εν μέρει κλείσιμο λιανεμπορίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση για το σύνολο της χώρας, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες». Οι τελικές αποφάσεις όσο και το εάν η Αττική θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» περιοχή αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά. 

Οι ειδικοί φέρεται ότι εισηγούνται τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία να λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop, δηλαδή κατόπιν ραντεβού, ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away. Η εν λόγω μέθοδος θα ισχύσει για όλο τον κλάδο στις περιοχές που θεωρούνται «κόκκινες». 

Βάσει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα οι αγορές με τη μέθοδο του click in shop γίνονται κατόπιν ραντεβού που θα μπορεί να κλείνεται και ο πελάτης να μπαίνει στο κατάστημα και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει «δεσμεύσει» είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ό,τι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται συνολικά 4 άτομα, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία 

Αναφορικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι ειδικοί φέρεται ότι αποφάσισαν να ανοίξουν τόσο τα Γυμνάσια όσο και τα Λύκεια, αν και τα δεύτερα στις «κόκκινες» περιοχές θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Σημειώνεται πως κανονικά θα λειτουργήσουν πάντως και στις κόκκινες περιοχές τα Λύκεια ειδικής αγωγής.

Ειδικότερα η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου. Τα μέτρα είναι:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το μερικό άνοιγμα της οικονομίας

Πιθανή η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου από τις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ποια τα σενάρια για τα σχολεία.
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισήγηση για καραντίνα στην Αττική, αύριο αποφασίζει η κυβέρνηση

Τα αυξημένα κρούσματα που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στο λεκανοπέδιο οδηγεί τους επιδημιολόγους να εισηγηθούν σκληρό lockdown και στην Αττική. Τι σημαίνει αυτό για εμπόριο και σχολεία.