ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emvolio, emvoliasmoi, ilikiomenoi, koronoios
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος, φόβοι να υπάρξει τρίτο κύμα τον Απρίλιο

Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως η χώρα διαθέτει πλέον 3 εμβόλια και τόνισε πως στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου θα τρέξουν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί.

Φόβους για ένα τρίτο κύμα πανδημίας που μπορεί να χτυπήσει τον Απρίλιο την Αττική εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που είπε οτι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως στην Αττική όπου μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 950. Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ παντού, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αντίδρασης και να λάβει η πολιτεία μέτρα, ενώ ανέφερε πως ίσως χρειαστεί να κλείσουν και πάλι τα σχολεία τονίζοντας πως οι συνθήκες που επικρατούν λόγω εποχής δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης.

Κάνοντας αναφορά στην βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως υπάρχει ζήτημα συνολικής διασποράς του ιού και υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών ώστε να είναι αποτελεσματικά, σημειώνοντας πως οδεύουμε στον πιο σημαντικό μήνα του χειμώνα που είναι ο Φεβρουάριος.

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου θα τρέξουν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, σημειώνοντας πως η χώρα έχει πλέον 3 εμβόλια στην διάθεσή της με εκείνο της AstraZeneca να έρχεται στις 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα είναι δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος καθώς είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών, εκφράζοντας επίσης την ανησυχία του για τις εμφανίσεις της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Για την πορεία των εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» .

Ο κ. Κικιλιας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 270.000 εμβολιασμοί, σημειώνοντας πως ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Έχουμε τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού: στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους Mega χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς.

Σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού ανέφερε πως αν εμβολιαστούν περίπου 2 εκ. άνθρωποι πρώτα που αφορά ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και από εκεί και πέρα το σύνολο του πληθυσμού μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία. «Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από Δευτέρα το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σημείωσε πως δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση αυτή την στιγμή η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Ποιοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από το πρόστιμο.
Plevris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown στους ανεμβολίαστους ζητούν οι ειδικοί από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η απαγόρευση πρόσβασης ανεμβολίαστων και στους εξωτερικούς χώρους. Προς μείωση της διάρκειας των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους επτά μήνες χωρίς την τρίτη δόση.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάζεται επέκταση της «τρίτης δόσης» και στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».