ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: Η ανάκαμψη θα είναι τεστ και για τα γυναικεία δικαιώματα

Για μια πιο «συμπεριληπτική προσέγγιση που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα και οι δεξιότητες των γυναικών», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό θα είναι ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών» ήταν ο τίτλος σημερινού άρθρου που υπογράφει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, με αφορμή για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στο επίκεντρο του άρθρου, όπως είναι αναμενόμενο, δίνεται βαρύτητα στον ρόλο των γυναικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους στην αγορά εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα. 

Να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα μετά την πανδημία

 

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», γίνεται μνεία στην επέτειο των 110 ετών από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζεται η συνεισφορά των γυναικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το κόστος που πληρώνουν για αυτό, ενώ επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη και την ευημερία μετά την πανδημία, είναι απαραίτητη «μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση που θα αφήνει να ξεδιπλωθούν όλα τα ταλέντα, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων των γυναικών».

Αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες που υπογράφουν το άρθρο, θα γίνει με τρεις τρόπους:

«Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δεύτερον, περισσότερο από ποτέ πρέπει να μεριμνήσουμε για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων. Η ισότητα των φύλων είναι, βεβαίως, ηθικά ο σωστός δρόμος. Ωστόσο, οι ίσες ευκαιρίες έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν. Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, με όλη τη σημασία της λέξης. Οι οικονομίες στις οποίες υπάρχει ισότητα των φύλων αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες.

Τρίτον, πρέπει να εντείνουμε τις διεθνείς προσπάθειές μας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι συχνά τα πρώτα θύματα κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Αυτό δεν άλλαξε κατά την πανδημία COVID-19. Η σοβαρή υγειονομική κρίση έχει καταδείξει την ευάλωτη θέση κοριτσιών και γυναικών σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως σε ασταθή κράτη που ταλανίζονται από συγκρούσεις. Είναι σημαντικό ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επέστρεψε στο τραπέζι για να αγωνιστεί, μαζί με εμάς, για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ως παγκόσμια ηγετική αναπτυξιακή δύναμη, η Ευρώπη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική και αναπτυξιακή απάντησή της στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για κορίτσια και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, καθώς και την υποστήριξη κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο προς την οικονομική ανεξαρτησία».

Στο σχετικό άρθρο τονίζεται, επίσης, ότι το εάν θα γίνει εφικτή η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μετά την κρίση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που κάνουνε κατά την υλοποίηση των σχεδίων τους για την ανάκαμψη στην εποχή μετά την πανδημία.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για πιο αποτελεσματική και πιο συμπεριληπτική ανάκαμψη, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και αντιμετωπίζοντας τις εισοδηματικές ανισότητες. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το φύλο» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ισότητα των φύλων και, γενικότερα, η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικοί μοχλοί για την ανανέωση των οικονομιών μας, μετά την πανδημία, και προσθέτουν ότι «εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση των ηγετών ανέφερε τα ακόλουθα:

«Φέτος, στις 8 Μαρτίου, βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η καθημερινότητα πολλών από εμάς «σταμάτησε» προσωρινά λόγω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που έχουμε βιώσει εδώ και αρκετές γενιές. Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία μας, και επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών αυξήθηκαν, οι γυναίκες επωμίστηκαν μεγαλύτερο μερίδιο των υποχρεώσεων στο σπίτι και τα μηνιαία στοιχεία της Eurostat για την ανεργία δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες αυξήθηκε από 6,2 σε 7,1% τον Δεκέμβριο του 2020, η αύξηση όσον αφορά τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη, από 6,7 σε 7,9%», επισημαίνουν οι ηγέτες που υπογράφουν το άρθρο, και καταλήγουν:

«Ένα άρθρο γνώμης κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν αρκεί για να το πετύχουμε. Θα απαιτηθεί μία πολύ πιο επίμονη προσπάθεια, για πολλά ακόμη χρόνια. Ας αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να οικοδομήσουμε κοινωνίες που παρέχουν προστασία χωρίς αποκλεισμούς, όπου η ισότητα των δικαιωμάτων είναι υψίστης σημασίας -όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην καθημερινότητά μας. Αυτό θα ενδυναμώσει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Δεδομένου ότι η ισότητα δικαιωμάτων θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και για τους δύο, επιτρέποντας και στους άνδρες να ξεφύγουν από παραδοσιακούς ρόλους και στερεότυπα. Δεν θα είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιατρικούς φορείς ότι «καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά».
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 12 η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό προνομίων για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι.
Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.