ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου, σήμερα οι αποφάσεις της επιτροπής

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου φαίνεται πως θα ανοίξουν τα Λύκεια της χώρας, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα χρειάζεται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων, με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει άνοιγμα τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική χρήση self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από το αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων. 

Παράλληλα, άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες, στον ΣΚΑΪ. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται, εξάλλου, από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας, που έχει επιβαρυνθεί, όπως και συνολικά της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και συγκεκριμένα αυτοί της Γ' Λυκείου, που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.

Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, καθώς το άνοιγμα μόνο της Γ' λυκείου παρουσιάζει δυσχερείς τεχνικού χαρακτήρα, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των Γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα.

Εφόσον όλα πάνε καλά, μπορεί να συμβεί αυτό, διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Επιπλέον, την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία, καθώς η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης αφενός έχει λειτουργήσει δια ζώσης εφέτος για περισσότερο χρόνο εφέτος σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δηλαδή πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αφετέρου προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα αφού τα παιδιά δεν πηγαίνουν μόνα στο σχολείο, αλλά συνοδεύονται από τους γονείς ή τους παππούδες.

Τέλος, το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και φέτος για τα δημοτικά σχολεία ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου και οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν οι μαθητές στα Λύκεια με self tests και μέτρα προστασίας

Κανονικά προχωράνε οι προετοιμασίες σε όλες τις περιφέρειες για να υποδεχθούν τα σχολεία αύριο τους μαθητές. «Κενό» στη διαδικασία στα εσπερινά λύκεια όπου δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των self test για τους ενήλικους μαθητές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά από σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου η τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής, με τηλεκπαίδευση συνεχίζουν από σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ξεκινά και η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά μέχρι την Τετάρτη και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών και η Περιφέρεια ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα επανεξετάσει αν θα υπάρξει και νέα παράταση της απόφασης.