ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου, σήμερα οι αποφάσεις της επιτροπής

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου φαίνεται πως θα ανοίξουν τα Λύκεια της χώρας, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα χρειάζεται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων, με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει άνοιγμα τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική χρήση self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από το αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων. 

Παράλληλα, άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες, στον ΣΚΑΪ. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται, εξάλλου, από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.

Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας, που έχει επιβαρυνθεί, όπως και συνολικά της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και συγκεκριμένα αυτοί της Γ' Λυκείου, που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.

Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, καθώς το άνοιγμα μόνο της Γ' λυκείου παρουσιάζει δυσχερείς τεχνικού χαρακτήρα, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των Γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα.

Εφόσον όλα πάνε καλά, μπορεί να συμβεί αυτό, διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Επιπλέον, την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία, καθώς η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης αφενός έχει λειτουργήσει δια ζώσης εφέτος για περισσότερο χρόνο εφέτος σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δηλαδή πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αφετέρου προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα αφού τα παιδιά δεν πηγαίνουν μόνα στο σχολείο, αλλά συνοδεύονται από τους γονείς ή τους παππούδες.

Τέλος, το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και φέτος για τα δημοτικά σχολεία ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου και οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleio, Panelladikes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά τα σχολεία στην Αττική, σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης για πιθανές δυσκολίες που έχουν σημειωθεί σε ορισμένους δήμους θα υπάρξουν τοπικές αποφάσεις από τους δημάρχους. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο από το κύμα κακοκαιρίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία με ελλείψεις εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών, ωστόσο οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμο να λειτουργήσει το νέο Ειδικό Σχολείο στον δήμο Περιστερίου

Με τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που προσφέρει εξειδικεύσεις μεταξύ άλλων και Αυτόνομης Διαβίωσης, Πληροφορικής, Κηπουρικής.