ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xardalias-politiki prostasia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, καθώς και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, υπό το φως των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, ο εκπρόσωπός Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς επίσης και οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης.

Θα λάβουν επίσης μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Βελβεντού, Εμμανουήλ Στεργίου, ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος  Ζευκλής,  ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης  Πλακέντας, ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής, καθώς  και  του Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητήριου Κοζάνης. 

Διαμαρτυρίες στην Κοζάνη για την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, τόσο στον εμπορικό κόσμο όσο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, σε συνεργασία με το ΕΒΕ Κοζάνης οργανώνουν την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 11:00 π.μ παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δημαρχεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερβίων και Σιάτιστας με ταυτόχρονη κατάθεση ψηφισμάτων στον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές, όπου θα ζητούν από τον πρωθυπουργό το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η κοινωνική αντοχή αλλά και συνοχή είναι σε οριακό σημείο», ότι «οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής και κανείς πλέον δεν πείθεται ότι τα επαναλαμβανόμενα lock down γίνονται με υγειονομικούς όρους». Ο κ. Κασαπίδης αναφέρει ότι οι αντιδράσεις των πολιτών είναι έντονες, ενώ ζητά από τον πρωθυπουργό να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με ανακοίνωση του σημειώνει ότι «παρ' ότι σεβόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο, με την περιοχή μας να βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης, για άλλη μία φορά γεννώνται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται». Ο κ. Μαλούτας αναφέρει ότι η περιοχή της Κοζάνης «πλήττεται όχι μόνο από την απολιγνιτοποίηση αλλά και από ένα παρατεταμένο και σκληρό lockdown» και καταλήγει λέγοντας «χρειαζόμαστε πλέον σαφείς απαντήσεις».

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης είναι λανθασμένη» και επεσήμανε ότι «η ανακοίνωση των πολλών κρουσμάτων στην ΠΕ Κοζάνης γίνεται με το λιανεμπόριο να είναι κλειστό εδώ και πολλούς μήνες. Σημείωσε ότι «άλλοι είναι οι παράγοντες που συμβάλουν στην έξαρση των κρουσμάτων» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει ώστε κλιμάκιο και ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ να βρίσκονται στην περιοχή» για να δώσουν απαντήσεις για την υψηλή διασπορά των κρουσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hardalias, Politiki Prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη επιτήρηση και συνεχή τεστ σε έξι "πορτοκαλί" περιοχές

Υποχρεωτικό self test και rapid test στους εργαζόμενους σε εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ανακοίνωσε ο υφυπ. Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία όλης της χώρας - Εννέα νέες «κόκκινες» περιοχές

Παράλληλα, παρατείνεται το lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα σε όσες περιοχές είναι ήδη στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.