ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Pixabay

Εργαλεία αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων από ελληνικούς ερευνητικούς φορείς

Το έργο -αρχικού προϋπολογισμού 292.000 ευρώ- χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το Athens Technology Center (ATC) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Eρευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων εργαλείων καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη σκόπιμη παρουσίαση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία συλλογής περιεχομένου (content aggregation), τεχνολογικά υποβοηθούμενης γλωσσικής εκμάθησης (technology-enhanced language learning) και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing) με στόχο τον μετριασμό του φαινομένου των fake news.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού έργου «UNBIASED: Fact-provisioning and bias estimation tools forpublic inoculation against disinformation campaigns», η ATC και το ΙΕΛ/ΕΚ «Αθηνά» θα αναπτύξουν εξειδικευμένα online εργαλεία με στόχο την αυτοματοποιημένη εκτίμηση της προκατάληψης και της πόλωσης των ειδήσεων ή - γενικότερα - των πηγών πληροφοριών. Το έργο στοχεύει επίσης στην αύξηση της αυτοματοποίησης του ελέγχου των γεγονότων σε επίκαιρα θέματα υπό συζήτηση.

Μέρος των στόχων του έργου είναι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε πιο ευέλικτες και αντικειμενικές πληροφορίες και να αναγνωρίζουν την πιθανή προκατάληψη των πηγών που επιλέγουν για την καθημερινή τους ενημέρωση. Επίσης, η ενίσχυση των δημοσιογράφων και των πρακτορείων ειδήσεων με εργαλεία συλλογής, ταξινόμησης και ανάλυσης ειδησεογραφικού περιεχομένου, καθώς επίσης με νέες λύσεις για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της ποιότητας της κάλυψης ειδήσεων μέσα από την ανάδειξη θεμάτων που δεν έχουν λάβει αρκετή προσοχή, εμπλουτισμού ενός άρθρου ειδήσεων με πρόσθετα στοιχεία κ.λπ.

Το έργο -αρχικού προϋπολογισμού 292.000 ευρώ- χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το Athens Technology Center (ATC) αποτελεί εταιρεία ειδικευμένη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για την αγορά των media παγκοσμίως, με εκτενή εμπειρία στο πεδίο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών, ενώ διαθέτει και ανάλογες εμπορικές λύσεις, όπως το «Truly Media», ένα συνεργατικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση του περιεχομένου που διαμοιράζεται στα social media.

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της γλωσσικής τεχνολογίας. Στόχος του είναι οι τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας, των ψηφιακών διεπαφών, της επεξεργασίας γνώσης και περιεχομένου και της πολιτιστικής τεχνολογίας. Αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για πλήθος αναγκών στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ΑΠΘ στέλνει στο Διάστημα τον νανοδορυφόρο PeakSat

Ο πρώτος ελληνικός νανοδορυφόρος PeakSat, που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από φοιτητές του ΑΠΘ, ετοιμάζεται για εκτόξευση με αποστολή οπτικής επικοινωνίας με λέιζερ, φέρνοντας το πανεπιστήμιο στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη.
Μοριακή βιολογία εργαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η γενετική ομοιομορφία των Νεάντερταλ ίσως συνέβαλε στην εξαφάνισή τους

Έρευνα με επικεφαλής την Ελληνίδα Χαρούλα Φωτιάδου αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ύστεροι Νεάντερταλ της Ευρώπης προέρχονταν από έναν πληθυσμό, αναλύοντας αρχαίο DNA από δείγματα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Σερβία.
Μοριακή βιολογία εργαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η γενετική ομοιομορφία Νεάντερταλ ίσως συνέβαλε στην εξαφάνισή τους

Έρευνα με επικεφαλής την Ελληνίδα Χαρούλα Φωτιάδου αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ύστεροι Νεάντερταλ της Ευρώπης προέρχονταν από έναν πληθυσμό, αναλύοντας αρχαίο DNA από δείγματα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Σερβία.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Μητρική θνησιμότητα: Πρόοδος παγκοσμίως, αλλά ανησυχία για επιβράδυνση

Παρά τη μείωση των παγκόσμιων μητρικών θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω από 100 χώρες δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης. Το 2023, εκτιμάται ότι 240.000 γυναίκες πέθαναν από επιπλοκές κύησης, κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Άνοια - Πάζλ εγκεφάλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σπιτικό μαγείρεμα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας έως 30%

Έρευνα δείχνει ότι το σπιτικό μαγείρεμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους κατά 30%. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα 10.978 ατόμων 65+ ετών από τη μακροχρόνια έρευνα στην Ιαπωνία.