ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Να εμβολιάζονται κανονικά οι εγκυμονούσες συστήνουν οι ειδικοί

Καμία αντένδειξη δεν προκύπτει για τον εμβολιασμό των εγκύων ή των γυναικών που έπεται να συλλάβουν, ούτε όσων είναι σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή θηλάζουν σημειώνουν οι ειδικοί.

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τις εγκυμονούσες από το εμβόλιο σημείωσε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος μιλώντας στο MEGA.  Ο καθηγητής τόνισε ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη και συνέστησε να πραγματοποιούνται κανονικά οι εμβολιασμοί. 

«Το Johnson & Johnson που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία» υπογράμμισε.

Ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε όσες γυναίκες έπεται να συλλάβουν, ούτε σε όσες είναι σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή σε αυτές που θηλάζουν ξεκαθάρισε ο κ. Βλάχος ενώ τόνισε ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης σημείωσε από την πλευρά του την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30-44 η επιλογή εμβολίων». Για τον κ. Παπαζήση το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα έρθει όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. «Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» είπε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.

Ο καθηγητής της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης απέδωσε σε τρεις λόγους την αυξημένη θνητότητα από covid -19.   «Οι άνθρωποι που νοσούν είναι μη εμβολιασμένοι και ο δεύτερος είναι ότι άνθρωποι που είναι σε κατάκλιση δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν γιατί δεν είχαν δυνατότητα μετακίνηση» επισήμανε, ενώ ως τρίτο παράγοντα σταχυολόγησε την καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία όσων έχουν συμπτώματα 

Τέλος, εκτίμησε ότι το Πάσχα θα αποτυπωθεί σε 7-10 μέρες από σήμερα επιδημιολογικά, ενώ τόνισε την ανάγκη οξύμετρου σε κάθε σπίτι ώστε σε περίπτωση νόσησης να μπορεί να μετράται το οξυγόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.