ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άποψη Θεσσαλονίκης πόλης
Πανοραμική εικόνα της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα στο βάθος, ιδανική για ενημερωτικά άρθρα.

Στα ίδια επίπεδα είναι το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 19/05 και της Πέμπτης 20/05 είναι:

- Πρακτικά σταθερή (-3%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 17/05 και της Τρίτης 18/05.

-Μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 12/05 και Πέμπτης 13/05.

«Είναι μια αναμενόμενη εικόνα αυτή η σταθεροποίηση έπειτα από την ανακοπή των αυξητικών τάσεων, που επικράτησαν για περίπου ένα δεκαήμερο. Θέλουμε να δούμε τώρα τις μετρήσεις του Σαββατοκύριακου με την προσωρινή πληθυσμιακή αλλοίωση, αλλά και να εκτιμήσουμε τις επόμενες μέρες αν το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έχει κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα. Εφόσον το πλαίσιο των κανόνων που έχει τεθεί από την Πολιτεία ακολουθείται με προσήλωση από όλους μας, προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρναβαλιστές σε αποκριάτικη παρέλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Σοχό αρχίζουν το Σάββατο οι αποκριές με κουδουνοφόρους

Το καρναβάλι του Σοχού, με πρωταγωνιστές τους κουδουνοφόρους του «Μέριου», μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και αναγνωρίστηκε ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα, μόλις 45΄ από τη Θεσσαλονίκη.
Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφοίτησε η 13η σειρά της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της 13ης σειράς της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς στη Θεσσαλονίκη, παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών αρχών και συγγενών, με απονομή πτυχίων από τον υποστράτηγο Αναστάσιο Δημουλά.
Γαλλικό Μπουλντόγκ αγκαλιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη: Eλλείψεις φροντίδας και λίγες στειρώσεις

Έρευνα εθελοντών για αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη καταγράφει χαμηλές στειρώσεις, ελλιπή κτηνιατρική φροντίδα και περιορισμένη χρηματοδότηση. Προτείνονται ταμείο, κινητές μονάδες και συνεργασίες, ενώ διοργανώνεται δράση Green Friday.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όψη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διεθνής αναγνώριση για το καινοτόμο έργο RAISE στη Θεσσαλονίκη

Πολλοί Ευρωπαίοι ερευνητές διστάζουν να δημοσιοποιήσουν δεδομένα λόγω ανησυχιών για την αξιοποίησή τους από τρίτους. Το έργο RAISE του ΑΠΘ προσφέρει λύση με το μοντέλο «data visiting», διασφαλίζοντας έλεγχο και ασφάλεια στα δεδομένα.
παραλία Χαλκιδικής θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζωγράφου: Να ενταχθεί η Χαλκιδική στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Αίτημα ένταξης της Χαλκιδικής στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Αικατερίνη Ζωγράφου, επικαλούμενη σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που αποτυπώνουν μείωση πληθυσμού και μαθητών.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 5 ετών με κατ' οίκον έκτιση για 72χρονο παιδοκτόνο

Σε ποινή κάθειρξης 5 ετών καταδικάστηκε 72χρονος για τη δολοφονία του γιου του με σκεπάρνι το 2022 στη Μενεμένη. Η ποινή του θα εκτιθεί στο σπίτι λόγω ηλικίας, ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε 11 έτη. Το θύμα έφερε 18 χτυπήματα.