ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ste, symvoulio tis epikrateias
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Το ΣτΕ δικαίωσε την KIEFER για τις μονάδες βιοαερίου στα Γιάννενα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως που είχαν υποβάλλει σε βάρος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων, επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της αυτοδιοίκησης.

Με δικαίωση της εταιρείας KIEFER φαίνεται ότι τελειώνει η προσπάθεια επιχειρηματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων να σταματήσουν τη δημιουργία πέντε μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, μονάδων που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά τα ανεπεξέργαστα οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως που είχαν υποβάλλει σε βάρος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων, επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Ηπείρου. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που προσέφυγαν, ότι δηλαδή πρόκειται για κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε πέντε διαφορετικά προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότησή του.

Αντίθετα το ΣτΕ έκρινε ότι, παρότι πρόκειται για έργα που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή, είναι διακριτές και διαφορετικές οντότητες και σωστά αντιμετωπίστηκαν αδειοδοτικώς ως αυτόνομα. Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να απέρριψε και τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, ότι δηλαδή:

  • Δεν διασφαλίζεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
  • Θα υπάρξει υποβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. από τη διακίνηση και επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων
  • Κακώς χωροθετήθηκαν τέτοιες μονάδες σε βιομηχανικές ζώνες
  • Δεν υπάρχουν επαρκείς καλλιεργούμενες εκτάσεις εντός της ΠΕ Ιωαννίνων στις οποίες μπορεί να γίνει η διάθεση του παραγόμενου οργανικού λιπάσματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιπέτειες των συγκεκριμένων έργων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο φτάνουν πλέον την οκταετία, καθώς η πρώτη αίτηση κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 2013. Το 2017 έλαβαν άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ και το 2018 έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Παρά το γεγονός ότι τα έργα είχαν λάβει κάθε νόμιμη άδεια και είχαν τηρήσει στο έπακρο την προβλεπόμενη αδειοδοτική και νομοθετική διαδικασία βρέθηκαν ενώπιον μιας αίτησης ακύρωσης της ΑΕΠΟ, με βασική επίκληση ότι επρόκειτο για δόλια κατάτμηση ενιαίου έργου, αλλά και με ισχυρισμούς πως έχουν σημειωθεί παραβιάσεις κατά την αδειοδοτική διαδικασία.

Με την απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι, μετά τον 8ετή μαραθώνιο, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των έργων, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δίνουν λύση στη μεγάλη συγκέντρωση χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων γύρω από τα Ιωάννινα, και στην αδυναμία αποτελεσματικής επεξεργασίας τους.

Ποιες ανάγκες μπορεί να καλύψει μια μονάδα βιοαερίου:

  • παραγωγή καθαρής (ηλεκτρικής και θερμικής) ενέργειας από οργανικά υπολείμματα αντί των συμβατικών καυσίμων,
  • μείωση των ποσοτήτων των αδιάθετων οργανικών αποβλήτων,
  • μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση των οργανικών αποβλήτων,
  • παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, πλούσιων σε οργανική ύλη, που συμβάλλουν στη μείωση της νιτρορύπανσης και των αερίων του θερμοκηπίου, και
  • μείωση της κατανάλωσης χημικών λιπασμάτων και του κόστους γεωργικής εκμετάλλευσης.

Η παραγόμενη καθαρή ενέργεια συμβάλλει και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας αφού, λόγω της συνεχούς λειτουργίας της, συνεισφέρει στην εξομάλυνση των αιχμών φορτίου και την αποφυγή black out, μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η κάλυψη των περιόδων αιχμής είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Κατ’ επέκταση, η παράλληλη λειτουργία περισσότερων ομοειδών μονάδων εκμετάλλευσης ενέργειας από βιοαέριο στην ίδια περιοχή, επαυξάνει και μεγιστοποιεί τις ανωτέρω θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nafpigeia_skaramanga
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Χαϊδαρίου για την πώληση του Σκαραμαγκά

Το επόμενο διάστημα ο Δήμος Χαϊδαρίου προτίθεται να κλιμακώσει τις δράσεις του με σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα οργανωθεί και συνέντευξη τύπου για να γίνει αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του.
koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος των self-test

Το ΣτΕ έκρινε ότι «η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες, ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας, αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα, δεδομένου ότι τίθεται για την προστασία της δημόσιας υγείας».
ste, symvoulio tis epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Κρίθηκαν συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε, ως αντίθετες με το Σύνταγμα, τις διατάξεις που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για «πάγωμα» εμβολιασμού υγειονομικών

Στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.