ΓΔ: 1391.81 0.78% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ολονύχτια μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς την Πάρνηθα

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν στη Βαρυμπόμπη οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές, με στόχο να συγκρατήσουν την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί ειδικά προς την Πάρνηθα, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

pyrkagia_varibobi

 

Χρυσοχοϊδης: «Πρώτος στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Για υπεράνθρωπη μάχη που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, οι εθελοντές, οι ένοπλες δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, ωστόσο αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν τους βρίσκουν απροετοίμαστους.

«Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά. Θα αναφερθώ μόνο σε μία πτυχή, στις εκκενώσεις των οικισμών που γίνονται συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι πρωταρχικός τους στόχος ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Οι υπηρεσίες του κράτους είναι παρούσες από την πρώτη στιγμή σε κάθε συμβάν για να προστατεύσουν τους πολίτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν με αίσθημα ευθύνης και ταυτόχρονα αυταπάρνησης» ανέφερε, ενώ προσέθεσε ότι βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς από την αρχή, είδε τις προσπάθειες που έκαναν όλοι και δεν έχει παρά μόνο λόγια θαυμασμού για όλους.

Για κρίσιμες ώρες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι «η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες μέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών που δυστυχώς ήδη ζούμε τις επώδυνες συνέπειές του».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα σήμερα για όλη τη χώρα με πολλές και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, όπως είπε το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια.

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, είπε ότι εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης, σε δασική έκταση, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. «Η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως προβλέπεται, γιατί στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο. Στην περιοχή της πυρκαγιάς σήμερα επικράτησαν συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία τους 45 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία του αέρα κάτω από 10%. Οι ακραίες αυτές συνθήκες είναι αποτέλεσμα του ισχυρού κύματος καύσωνα που περίπου εδώ και μία εβδομάδα επηρεάζει τη χώρα μας», υπογράμμισε.

Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς τις μεσημεριανές ώρες ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ. Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κηλιδώσεων με τεράστια θερμικά φορτία σε περιοχή με συμπαγές δάσος και η πυρκαγιά αυτή δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα καταγγελιών που αφορά μέτρα πυροπροστασίας

Οι πολίτες μέσω μιας απλής διαδικασίας στο gov.gr θα μπορούν να υποβάλλουν την αναφορά τους σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν λάβει επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οχυρώνεται» με τρία ραντάρ πυρανίχνευσης το δάσος του Σέιχ Σου

Τα ραντάρ θα θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να επεκταθεί σε όλη την περιφέρεια Μακεδονίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Τι περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις πυρκαγιές

«Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, είμαστε μία ομάδα, έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, με πολλές προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για Μάτι: Εισήγηση για ενοχή για 9 και απαλλαγή για 12 ο εισαγγελέας

Με τον εισαγγελέα να εισηγείται να κριθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και να απαλλαγούν 12, έκλεισε η αυλαία της διήμερης αγόρευσης του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.