ΓΔ: 2565.34 -0.11% Τζίρος: 102.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:39
Φωτο: ΑΠΕ

Ρόδος: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Οι δασικές περιοχές που κάηκαν θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η αυξημένη επιτήρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή που εκδηλώθηκε η φωτιά στη Ρόδο, η οποία έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης. Στην περιοχή παραμένουν και σήμερα πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ αυξημένα μέτρα επιφυλακής υπάρχουν και στις άλλες δασικές περιοχές του νησιού, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Οι δασικές περιοχές που κάηκαν θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την οριοθέτησή τους. Παράλληλα, έχει φτάσει στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, το οποίο θα καταγράψει τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα, που εκτιμάται ότι είναι αρκετές. Συγκεκριμένα, έχουν καεί εκατοντάδες ελαιόδενδρα καθώς και άλλα δένδρα, 400 κυψέλες και 40 παραγωγικά ζώα, συμφωνα με την πρώτη καταγραφή.

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιθέας και Πεταλούδων, των οποίων τα νοικοκυριά επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου, ότι στα δημοτικά καταστήματα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και στα ΚΕΠ όλης της επικράτειας μπορούν να συμπληρώσουν:

- Αιτήσεις Χορήγησης Επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής εφόσον έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους.

- Αιτήσεις Χορήγησης Επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών εφόσον έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους.

Μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης, ειδική επιτροπή του δήμου θα διενεργήσει αυτοψία στις πληγείσες κατοικίες και θα εκτιμήσει το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 33862 - ΦΕΚ Β 1699/16.5.2019).

Οι αιτήσεις κατατίθενται σύμφωνα με την προβλεπόμενη προθεσμία έως και έναν μήνα από την εκδήλωση της θεομηνίας, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου.

Η χορήγηση των επιδομάτων γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, όπως αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά φορολογικά δικαιολογητικά και πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής πίστωσης του υπουργού Εσωτερικών προς τον δήμο Ρόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγίες, Πυροσβεστική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πυροσβεστική κατέγραψε 55 αγροτοδασικές φωτιές σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 47 αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Υπό έλεγχο τέθηκε και φωτιά σε αποθήκη στον Μαραθώνα. Τα αίτια διερευνώνται από αρμόδιες αρχές και την Δ.Α.Ε.Ε.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξι συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε πέντε περιοχές της χώρας

Έξι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια έγιναν σε Ζάκυνθο, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αργολίδα και Εύβοια. Στη Ζάκυνθο, 39χρονος συνελήφθη για πυρκαγιά από σπινθήρα κατά τη διάρκεια εργασιών μετάλλου και του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Το 2027 θα προσληφθούν 600 νέοι πυροσβέστες θητείας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε στη «Βραδυνή» την πρόσληψη 600 πυροσβεστών φέτος και άλλων 600 το 2027. Τόνισε τη μείωση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων φέτος, αλλά και την ανάγκη επαγρύπνησης.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Θανατική ποινή για εμπρηστές δασών μετά από απόφαση Βουλής

Η Βουλή της Αλγερίας αποφάσισε την επέκταση της θανατικής ποινής σε εμπρηστές δασών και απαγωγείς παιδιών με βία, παρά το ισχύον μορατόριουμ, μετά τις φονικές πυρκαγιές και την αύξηση τέτοιων εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική για τα έντονα καιρικά στη Κρήτη

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθεται το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω των αναμενόμενων έντονων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη. Ενισχύονται οι δυνάμεις στο νησί, με ειδικά οχήματα, λέμβους και ομάδες διάσωσης από την ΕΜΑΚ.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμοθράκη: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και απαιτεί υπεύθυνη και άμεση δημοσιογραφική κάλυψη. Το 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο των δημοσιογράφων.