ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
EYVOIA-FOTIA
Φωτο: ΑΠΕ

Κρίσιμη η κατάσταση στην Εύβοια - Μάχη να κρατηθεί η φωτιά έξω από οικισμούς

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων».

Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση σε όλο το νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.

Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και χθες το απόγευμα.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

 «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

 Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία,το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Πέντε τραυματίες από πυρκαγιές μετά από ιρανικές επιθέσεις

Πέντε τραυματίες και δύο πυρκαγιές σε βιομηχανική ζώνη στα ΗΑΕ προκάλεσαν ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τους πυραύλους, ενώ οι φωτιές ξεκίνησαν από τα συντρίμμια.
Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιές στα ΗΑΕ μετά από επιθέσεις του Ιράν

Πυρκαγιές προκλήθηκαν σήμερα σε βιομηχανικές ζώνες στα ΗΑΕ έπειτα από ιρανικές πυραυλικές και drone επιθέσεις. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τα περισσότερα, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Συνομιλία σε βιβλιοθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη για την αντιπυρική προετοιμασία στην ΠΙΝ: Έμφαση στην πρόληψη

Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Γ. Κεφαλογιάννη, και του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ι. Τρεπεκλή.
Πυροσβέστες σε φωτιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη για αντιπυρική περίοδο και ανακριτικά κλιμάκια στην Ήπειρο

Σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του περιφερειάρχη, με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση μέσων.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 4 νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με drones και πυραύλους

Τέσσερις νεκροί και καταστροφές σε σπίτια προκάλεσε ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα. Η πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 25 πυραύλους και 365 drones.
Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη Ερτσιγιές, συζητώντας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο και της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.